Građanski ekološki pokret zahteva obustavljanje radova na Fruškoj gori 1Fruška gora Foto: Wikipedia

Građ]anski ekološki pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ podneo je prijave nadležnim inspekcijama i institucijama, u kojima zahteva stručan nadzor i obustavljanje svih daljih radova na području Fruške gore, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Navodi se da je na Fruškoj gori protivpravno postavljena ograda oko hektara Nacionalnog parka, uključujući i jedan od najlepših vidikovaca na toj planini.

„Reč je o nezakonitim radnjama koje imaju negativan uticaj na zaštićeno područje prirode, na zaštićene i strogo zaštićene biološke vrste, kao i o radnjama koje lokalnom stanovništvu, planinarima i turistima ograničavaju slobodno korišćenje javnog puta i javnog dobra“, piše u prijavi.

„Molimo vas da donesete hitnu meru obustave svih daljih radova, do sačinjavanja konačnog izveštaja i donošenja konačnog nalaza o utvrdjenom stanju i merama prema subjektima koji će biti predmet nadzora“, traži u prijavi Građanski ekološki pokret „Odbranimo šume Fruške gore“.

Prijava je podneta Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i Opštini Beočin.

Dodaje se da je postavljena kapija na javno nekategorisanom putu, čime je „onemogućeno slobodno kretanje stanovništva i turista“, kao i da je uništena tradicionalna turistička staza žute markacije, koja povezuje fruškogorske lokacije Novi Rakovac i Zmajevac, tako što je prekinuta postavljanjem ograda i kapija u blizini brda Kesten.

Navodi se da su ogradama obuhvaćene i parcele u javnom vlasništvu, kojima sada nije moguće prići.

Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ saopštio je da se veoma intenzivnim postavljanjem ograda koje nisu primerene okruženju Nacionalnog parka Fruška gora, otežava kretanje životinja i remeti uspostavljena ravnoteža i da je velika verovatnoća da će izvedeni radovi imati veoma štetne posledice po biljni i životinjski svet dela nacionalnog parka.

U prijavi se navodi i da je izgrađen betonski put za vozila širine pet metara, sa veoma širokim usekom na mestu gde ranije nije postojao šumski niti bilo kakav drugi put u zoni zaštite NP Fruška gora.

VOICE je naveo da je Eparhija sremska Srpske pravoslavne crkve dobila od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode dozvolu da pored manastira Rakovac i kroz Nacionalni park Fruška gora izgradi tvrdi šumski put, u skladu sa zakonima i propisima koji se odnose na zaštitu prirode i nacionalne parkove, ali eparhija, odnosno izvodjač radova, ne poštuju dobijeno rešenje.

„Kako su se uverili novinari VOICE-a, posečena je šuma, umesto dozvoljenog prirodnog materijala, tucanika, izliva se beton, proširena je trasa postojećeg šumskog puta, a radovi se izvode mimo propisanih rokova“, naveo je VOICE.

U članku se dodaje da javnosti nije dostupna informacija o tome ko gradi put kroz Nacionalni park, da nema table o izvođenju radova, ni o početku i završetku tog posla, kao i da nigde ne piše za koje potrebe se to radi.

Prema saznanjima VOICE-a, jedan od glavnih aktera u izgradnji puta je novosadska kompanija DOO Promist koja se bavi uvozom i distribucijom veštačkih đubriva, a čiji je vlasnik Nebojša Petrić.

Sanja i Nebojša Petrić spomenuti su i u zvaničnom saopštenju Grada Novog Sada iz 2017. godine, kao osobe koje su među najvećim donatorima Fondacije „Privrednik“.

Promist se bavi i izgradnjom stambenih objekata, a na sajtu kompanije navodi se da grade zgrade na nekoliko lokacija u Beogradu.

Vlasnik te firme u javnosti se dovodi u vezu sa kompanijom Galens, najvećim graditeljem stambenih i poslovnih zgrada i kompleksa u Novom Sadu, navodi VOICE.

Dodaje se da su bosanskohercegovački mediji prošle godine izvestili o promeni vlasničke strukture u Pavlović banci iz Bijeljine, a medju novim vlasnicima našao se i Galens, čiji je zakonski zastupnik Rodoljub Golubović, a zajedno s njim, za nadzorni odbor predložen je Nebojša Petrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari