Građanski pokret Bravo: Vaučeri nisu rešenje za odmor kakav građanima treba 1Foto: Miroslav Dragojević/ Danas

Vaučeri za subvencionisani odmor u Srbiji nisu definitivno rešenje, niti može biti. Građani Srbije se ponovo ponižavaju višesatnim čekanjem u redovima, da bi na kraju većina njih ostala bez očekivanog vaučera, ocenjuje Građanski pokret Bravo.

Hiljade građana je danas, kako kažu uzaludno čekalo na vaučere za odmor u vrednosti od 10.000 dinara.

„Iako su mnogi poranili i napravili redove pred poštama od 6 časova, već oko 9 časova je gotovo svuda po Srbiji prestala podela i saopšteno je da je 100.000 vaučera već podeljeno. Pozivamo nadležna ministarstva da počnu da razmišlju dugoročno, i da novac koji dele, a koji predstavlja pre svega podršku privatnim turističkim objektima, iskoriste za ulaganje u preostala odmarališta i banje – one koji još nisu privatizovani“, ističu u saopštenju.

Građanski pokret Bravo protivi se, kako kaže, ideji dalje privatizacije ovih resursa od javnog interesa, jer ono što je do devedesetih bilo dostupno svima, danas je dostupno malo kome, a umesto javnog u prvom planu je interes investitora.

Smatraju da je ovakav sistem dodele vaučera pomoć onima koji već mogu, ili su odlučili da idu na odmor, kao i privatnim odmaralištima.

„Za one najsiromašnije, koji sebi ne mogu da priušte odmor, vaučeri ne predstavljaju pogodnost, jer bi uz 10.000 dinara morali da utroše još nekoliko desetina hiljada dinara, koje nemaju. Kažimo i da je sa 100.000 vaučera omogućeno da tek oko 1,5 odsto stanovništva Srbije dobije priliku da koristi pogodnosti. Istovremeno, prema zvaničnoj statistici, ispod granice siromaštva se nalazi čak 6,5 odsto građana, a million i po građana je u svakodnevnoj opasnosti da padne u siromaštvo, što predstavlja ujedno i broj onih koji ne mogu samostalno da priušte sebi odmor“, naglašavaju iz pokreta Bravo.

Danas, kada najveći deo građana oseća drastičan porast cena električne energije i osnovnih životnih namirnica, još će teže priuštiti sebi odmor, te Građanski pokret Bravo zaključuje da bi jedino bilo smisleno u ovom trenutku da se broj vaučera poveća, a da se od naredne godine počne razmišljati da se državne banje i odmarališta obnove, i da budu dostupne pre svega građanima koji nisu u mogućnosti da samostalno ili uz subvencije priušte sebi odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari