Građanski preokret: Da li je ovo naša država ili država naših trovača? 1Foto: Građanski preokret

Na jučerašnjem ekološkom protestu u Beogradu sociolog i predstavnik Građanskog preokreta Ivan Živkov naglasio je da najveći problem u Vojvodini nije ko će se kako izjasniti na popisu stanovništva već to što dve trećine javnih vodovoda u toj pokrajini nema zdravstveno ispravnu vodu za piće.

Prema njegovim rečima, apsurd je što država nije proglasila projektom od nacionalnog značaja izgradnju regionalnih vodovoda i obezbeđivanje zdravstveno ispravne vode svom stanovništvu, nego je projektom od nacionalnog značaja proglasila fabriku automobilskih guma Linglong kod Zrenjanina.

Živkov je podsetio da je toj fabrici prljave tehnologije poklonjeno zemljište u sred poljoprivredno-prehrambenog područja i da su joj date velike subvencije iz budžeta, navodi Građanski preokret u saopštenju.

„Kada uzme u obzir šta jesu i šta nisu prioriteti, i na šta se troše naše pare, normalan čovek jedino može da se zapita da li je ovo naša država ili država naših trovača“, rekao je Živkov.

Kako je istakao, problem u borbi za zdravu životnu sredinu je posledica prethodno izgubljeng zdravog društva i zbog toga je svaki ekološki ili građanski protest istovremeno i politička borba za pristojnu i demokratsku Srbiju.

Živkov je na kraju izrazio uverenje da će građani u toj borbi pobediti, bez obzira što nedemokratska vlast trenutno izgleda vrlo moćno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari