Građanski preokret: Nisu izvršena precizna merenja o uticaju Lingloga 1Foto: Građanski preokret

Linglong će razmotriti i bušenje sopstvenih bunara na području koje je poznato po mešavini podzemnih voda i eksplozivnog metana, navodi se u odgovorima koje je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine Autonomne pokrajine Vojvodine dostavio građanima i organizacijama koji su uputili mišljenja o Studiji uticaja na životnu sredinu fabrike automobilskih guma Linglong.

Takođe, u odgovorima se navodi da nisu izvršena precizna merenja udaljenosti najbližeg naselja od fabričkog kompleksa Lingloga, te da je investitor dobio saglasnost da se kao veliki potrošač priključi na postojeću gradsku vodovodnu infrastrukturu iako u Zrenjaninu već godinama postoji problem sa kvantitetom, odnosno pritiskom vode u mreži.

Među odgovorima je i da uopšte nisu planirana merenja neprijatnih mirisa u Zrenjaninu, odnosno da će se kvalitet vazduha nakon izgradnje fabrike guma pratiti isto kao i do sada, sa tri merne stanice u gradu koje ne registruju takvu vrstu zagađenja.

Linglong nije planirao bilo kakve mere automatskog uzbunjivanja u slučaju vanrednih zagađujućih emisija ili incidentnih situacija, ni u kompleksu fabrike ni u obližnjim naseljima.

-U kovertama koje šalje Pokrajinski sekretarijat su samo odgovori obrađivača studije, bez ikakvog pratećeg dopisa. Pokrajinski sekretarijat je ovakvim postupanjem sebe sveo na fotokopirnicu i kurirsku službu Linglonga, odnosno njegovog podizvođača radova, a građane je uskratio za odgovore na važna pitanja – kažu u Građanskom preokretu.

Kako navode, obrađivač studije je beogradsko preduzeće Enacta doo, koje je osnovano 2018. godine, spada u mikro preduzeća i ima dva zaposlena lica, diplomiranog geografa i mašinskog tehničara.

Građanski preokret je prošle godine Upravnom sudu podneo tužbu protiv Gradske uprave grada Zrenjanina zbog date saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za prethodnu fazu izgradnje fabrike automobilskih guma Linglong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.