Građanski preokret: Odbiti studiju Linglonga 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Studiju o proceni uticaja fabrike guma Linglong na životnu sredinu trebalo bi odbiti iz formalnih i sadržinskih razloga, poručila je danas u saopštenju zrenjaninska organizacija Građanski preokret, i navela 10 razloga zbog kojih smatraju da je ta studija manjkava.

Formalnim razlogom za odbijanje smatraju to da javna rasprava nije održana u skladu s odredbama Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu i Pravilnika o postupku javnog uvida, prezentaciji i javnoj raspravi o studiji o proceni uticaja na životnu sredinu.

Kada je reč o sadržinskim manjkavostima studije, tvrde da je umanjena razdaljina stambenog naselja od fabričkog kompleksa.

To znači da „nisu vršena precizna terenska merenja“, kao i da nije navedeno na koji način i kojim instrumentima će biti mereno zagađenje vazduha produktima sagorevanja.

„Nije razmatrano kako će na zagađenje životne sredine, a posebno na 240 vrsta ptica u svega dva kilometra udaljenom rezervatu Carska Bara svojom bukom, izduvnim gasovima i podizanjem prašine uticati više stotina šlepera koji će svakodnevno dovoziti sirovine i odvoziti gotove proizvode iz fabrike“, upozoravaju iz Građanskog preokreta.

„Studija je prepuna opštih mesta i neutemeljenih tvrdnji“, zaključuju u Građanskom preokretu i pozivaju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine AP Vojvodine da odbije tu studiju, koju je priložio investitor Linglong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari