Zvuči kao naučna fantastika, ali stručnjaci kalifornijskog Stanford univeziteta kažu da će za manje od godinu dana imati automobil spreman da krstari gradskim ulicama – bez vozača. Prošlogodišnji folksvagen pasat, nazvan džunior, najnoviji je Stanfordov takmičar u trci za velike nagrade Agencije za napredne projekte odbrane.

Zvuči kao naučna fantastika, ali stručnjaci kalifornijskog Stanford univeziteta kažu da će za manje od godinu dana imati automobil spreman da krstari gradskim ulicama – bez vozača. Prošlogodišnji folksvagen pasat, nazvan džunior, najnoviji je Stanfordov takmičar u trci za velike nagrade Agencije za napredne projekte odbrane. Ta agencija je „podružnica“ ministarstva odbrane SAD za istraživanja i razvoj. Trka je zakazana za 3. novembar, a lokacija će biti saopštena u oktobru.
Stanfordov automobil će se takmičiti u trećem i najuzbudljivijem derbiju Agencije, Urbanom izazovu, u kome će automobili roboti voziti u režiranom gradskom okruženju. Najboljem sleduje slava ali i dva miliona dolara. Vozila moraju da se uklope u saobraćaj, prolaze kroz prometne raskrsnice, izbegavaju prepreke i savladaju najtežu od svih veština – odlučivanje ko ima pravo prvenstva prolaza.
– Te automobile vozi veštačka inteligencija – izjavio je Rojtersu Sebastijan Trun, profesor elekrotehnike na Stanfordu, koji je ove sedmice u San Francisku izložio svoje planove za džuniora na godišnjem skupu Američkog udruženja za napredak nauke.
Stanford i Trun nisu bez iskustva. Stanfordov automobil stenli je 2005. godine pobedio u sličnoj trci. Ali, tada se trka vodila u pustinji Nevade.
– Sledeći izazov je voziti tamo gde živimo. Nova generacija robota dokazuje da može bezbedno da krstari bez ljudske pomoći – tvrdi Turn.
Turn kaže da novi projekt može da utre put za budućnost u kojoj će samovozeći automobili učiniti da saobraćaj bude bezbedniji za one koji, kao na primer stariji ljudi, više vole da budu voženi nego da voze:
– Do 2030. godine, morali bismo da budemo sposobni da ovu tehnologiju dovedemo do nivoa sigurne vožnje autoputevima.
Turn veruje da će vojna, borbena, verzija ovih vozila biti na raspolaganju već 2015. godine. Vožnja u gradskom okruženju znači da automobili roboti moraju ne samo da otkriju prepreku već i da je shvate.
– Razumeti svoje okruženje, predvideti šta će sledeće da se desi i reagovati kada nešto krene naopako – to je najveći izazov – kaže Stanfordov istraživač Majk Montemerlo.
Džunior je snabdeven gomilom naprednih senzora, uključujući lasere za određivanje rastojanja koji daju sliku u tri dimenzije, kao i pogledom na okolinu od 360 stepeni. Džuniorov kompjuterski mozak je četiri puta jači nego što je stenli bio 2005. Da bi učinili da automobil „misli,“ desetine studenata, profesora i istrazivača Stanforda je radilo na softveru za savlađivanje vozačkih osobina, kao što su percepcija, kartografija i planiranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari