nišfoto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je danas da će grad zatražiti od države da Nišku Tvrđavu pokloni gradu bez nadoknade, jer bi to bilo „trajno rešenje“ za taj istorijski spomenik.

„Mislim da će država imati razumevanja, kako bi smo mogli da je sređujemo, uređujemo, čuvamo i ostavimo novim generacijama“, izjavila je Sotirovski prilikom obilaska spomenika na Čegru.

Ona je kazala da je ideja grada da Tvrđavu rastereti svih dodatnih sadržaja, a za koje je i kroz elaborat, koji je radio Zavod za zaštitu spomenika kulture, utvrđeno da ne treba da budu na tom prostoru.

„Na tom prostoru neće se graditi nikakve zgrade, nikakva gradilišta, već samo park i parkovske površine“, naglasila je Sotirovski.

Prema njenim rečima, postignut je dogovor sa auto-školama da ostanu na postojećem auto-poligonu pored Tvrđave i da nesmetano obavljaju svoj posao sve dok grad ne izgradi novi poligon, iza Kazneno popravnog zavoda.

„Mi uveliko radimo projekat novog poligona. Onog trenutka kada bude završena izgradnja, onda ćemo auto-škole preseliti na novu lokaciju, a čitav onaj prostor sa severne strane Tvrđave biće veliki i prelep park“, izjavila je Sotirovski.

Prostor na kome se nalazi poligon za obuku vozača prešao je nedavno iz vlasništva Društva „Rinčić“ u vlasništvo grada, zbog čega je obuka polaznika na kratko bila obustavljena, jer su auto-škole morale da sa nadležnom gradskom upravom potpišu ugovore o korišćenju tog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari