Gradonačelnici Beograda i Strazbura potpisali načelni dogovor o saradnji 1Foto: Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić potpisao je danas sa gradonačelnikom Strazbura Rolanom Risom načelni dogovor o saradnji dvaju gradova, prilikom čega su najavljeni dalji koraci ka boljoj i jačoj saradnji, kao i budućim sporazumima.

Radojičić je istakao da je gradonačelnik Ris veoma zainteresovan za unapređenje saradnje dvaju gradova da za to postoje konkretni koraci.

Verujem da će, zahvaljujući ovom dokumentu koji smo potpisali, ta saradnja iz godine u godinu biti bolja i da će se ona unapređivati. Posebno mi je značajno to što je Strazbur za 2021. godinu u užoj konkurenciji u finalu za izbor za „Zelenu prestonicu Evrope”, kao i to da sve što je ovaj grad uradio u tom pravcu, može i nama da bude model i na korist – naveo je gradonačelnik.

On je naglasio da je danas održan plodotvoran sastanak na kome su razgovarali kako o budućoj saradnji tako i o pomoći Francuske i Strazbura Srbiji na daljem putu ka Evropskoj uniji.

– Razgovarali smo o svim dostignućima Strazbura vezanim za kvalitet života njihovih građana, ali i o njihovom načinu prezentacije istorijskog nasleđa. Ugovorili smo i sledeći sastanak koji će se održati u Strazburu između predstavnika Gradske uprave Grada Beograda i Gradske uprave Strazbura, gde će dalje biti konkretizovana naša saradnja – rekao je Radojičić i zahvalio gradonačelniku Risu na njegovom prijateljskom odnosu prema našoj državi i prestonici. 

Radojičić je istakao da prijateljstvo između Francuske i Srbije traje 180 godina, te da duboki temelji saradnje datiraju od Prvog svetskog rata. 

Prethodnih godina nastavili smo da negujemo naše odnose. Prošle godine je nakon 20 godina Srbiju posetio predsednik Francuske Makron zahvljujući odličnoj međunarodnoj politici predsednika Vučića – rekao je gradonačelnik. 

Ris je zahvalio Radojičiću na srdačnom i prijatnom dočeku i poručio da je na sastanku, između ostalog, zaključeno da postoje sličnosti između ova dva grada. 

– Oba naša grada doživela su poteškoće, te smo i mi, kao i Beograđani, mnogo vezani za našu istoriju i nasleđe. Razgovarali smo o budućim projektima, postoji saglasnost u vezi sa projektima urbane orijentacije, odnosno mi nismo za dalje širenje grada, već da se razvoj odvija unutar samog grada – rekao je Ris.

Gradonačelnik Strazbura je rekao i da je upoznat sa projektom „Beograd na vodi”, navodeći da sličan takav projekat postoji i u Strazburu pod nazivom „Dve obale”. Reč je o projektu na obalama Rajne koji je realizovan na nekadašnjem mestu luke, kao rešenje stvaranja grada unutar samog grada.   

On je istakao da će se saradnja između dva grada dalje razvijati i nakon potpisivanja ovog dokumenta, te da sledi sklapanje sporazuma o partnerstvu kojim će tačno biti definisane teme saradnje, razmena iskustava i eksperata. 

– Saradnja između lokalnih samouprava, u ovom slučaju Beograda i Starazbura, veoma je važna i ona omogućuje unapređenje odnosa između Francuske i Srbije, koji su bili odlični s početka 20. veka, a zatim u neko vreme su postojale određene poteškoće, da bi se sada opet nastavila saradnja nakon posete predsednika Makrona – rekao je Ris i dodao da je danas učinjen mali korak ka velikim stvarima i u dobrom pravcu.

Sastanku je prisustvovao i član Gradskog veća Fadilj Eminović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari