Gradonačelnik Požarevca najavio promenu odluke o držanju kućnih ljubimaca 1Foto: Pixabay/KrystianGraba

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović najavio je izmenu nedavne odluke o držanju kućnih ljubimaca koja nije, kako je rekao, „sveto pismo“.

Naime, Skupština grada Požarevca donela je prethodne nedelje odluku u kojoj se u jednom članu navodi da vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, mogu imati najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do tri meseca starosti.

Povodom ove odluke danas je održana konferencija za medije na kojoj je o ovoj odluci, o kojoj se dosta pričalo u javnosti prethodnih dana, govorio gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović.

„Pristupićemo odmah izmeni i dopuni ove odluke, građanstvo ne mora da brine, naročito oni koji imaju na primer dva psa“, rekao je Pavlović. Gradonačelnik je najavio da će nakon dopune i izmene ove odluke biti ponovo stavljena na javni uvid.

Jedan deo javnosti u prethodnih nekoliko dana negodovao je zbog određenih delova ove odluke koja je donesena na prethodnoj sednici Skupštine Grada Požarevca iako ona nije stupila na snagu. Najviše je, po komentarima na društvenim mrežama, bilo sporno da oni koji žive u zgradama mogu da imaju najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do tri meseca starosti.

Gradonačelnik je na današnjoj konferenciji rekao da ovom odlukom grad želi da uvede komunalni red u ovu oblast koja odavno nije bila uređena. Pavlović je podsetio da je ova odluka pre donošenja bila na javnom uvidu. Gradu Požarevcu je stiglo nekoliko sugestija koje su prihvaćene po rečima Pavlovića a da samo jedna nije usvojena. Pavlović je rekao da je grad bio takođe pod pritiskom da se donese ova odluka zbog brojnih pritužbi građana koji su se žalili na građane koji su nesavesno držali životinje u uslovima koji nisu dobri i na lokacijama koje su u užem centru grada.

„Ja ću ovom prilikom javnosti jasno reći da zbog svih negodovanja koja su se javila od jedne grupe građana, moram da naglasim da postoji druga grupa građana koja ovu odluku brani i hvali. Tako da morate da razumete vlast da nije lako udovoljiti jednima i drugima – naglasio je Pavlović.

Odluka koja je doneta u četvrtak, 11. februara predviđa, između ostalog, da će oni koji žive u zgradma na vratima stana morati da stave natpis „Čuvaj se psa“.

U lift će biti moguće da se uvede ljubimac samo ukoliko unutra već nema nikoga, a životinja u svakom slučaju mora da bude na povocu.

Ako je u pitanju domaćinstvo koje ima manje od pet ari dvorišta, dozvoljena su dva psa ili dve mačke plus podmladak, a oni koji imaju više od pet ari dvorišta, mogu imati do tri mačke ili tri psa.

U odluci se navodi i da u zajedničkom stanu i dvorištu, dozvoljeno je držati pse i mačke samo ako postoji saglasnost svih stanara, a u seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka.

Golubovi se mogu držati u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina. Takođe, u objektima gde postoji više porodica, nije dozvoljeno držati i hraniti golubove, a ukoliko je reč o zajedničkom dvorištu, mora postojati saglasnost svih stanara.

Što se egzotičnih životinja tiče, predviđeno je da će njihovi vlasnici moći da ih drže „tako da ne povrede ili ne štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari