Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu: Najveći broj obolelih, hospitalizovanih i umrlih od početka pandemije 1Panorama Pirota Foto: Gradska uprava Pirot (arhiva)

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Pirotu razmatrana je epidemiloška situacija, problemi u radu zdravstvenih ustanova, imunizacija stanovništva i organizacija obrazovnog proceca u školama.

U saopštenju Štaba se navodi da je od početka epidemije registrovan najveći broj obolelih, hospitalizovanih i umrlih osoba.

Navodi se da je od početka oktobra Grad Pirot u crvenoj zoni sa procenjenim najvećim stepenom rizika od prenošenja virusa.

 Zdravstvene ustanove u gradu rade pod velikim pritiskom. Broj pregleda u covid ambulanti Doma zdravlja na dnevnom nivou je preko 300 a u kovid ambulanti Dečjeg dispanzera dnevno se pregleda oko 120 dece. Zbog bolesti odsutno je osmoro lekara Doma zdravlja a u Opštoj bolnici Pirot 16 zdravstvenih radnika. Na bolničkom lečenju je trenutno 55 osoba obolelih od korona virusa i svakodnevno se povećava broj hospitalizovanih,kaže se u saopštenju.

Štab je razmatrao i predlog angažovanja volontera oko trijaže pacijenata u ambulantama. Obuhvat stanovništva imunizacijom u gradu je 54,5 odsto, saopštava Štab.

Jedan od predloga je i organizovanje mobilne ekipe za imunizaciju. Članovi štaba su dobili zadatak da razmotre mogućnost realizacije ovog predloga,kaže se u saopštenju.

 Kad je reč o radu škola, Štab na nedeljnom nivou predlaže modele nastave za sve škole na području grada, kaže se, pored ostalog, u saopštenju Gradskog štaba za vanredne situacije i apeluje na građane da imaju razumevanje i strpljenje u ovoj teškoj situaciji i da je nephodno  ubrzati proces vakcinacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari