Marina Nakićerović, akademski slikar iz Beograda dobitnik je prve nagrade i Gran- Pri 12. Međunarodnog likovnog bijenala „U svetlosti Milene’’ koji je juče svečano otvoren u požarevačkoj Galeriji Milena Pavlović Barilli. Druga nagrada pripala je Milanu Miletiću, akademskom slikaru iz Gornjeg Milanovca, a treća Jovanu Sivačkom, akademskom slikaru iz Beogradu.

 U prisustvu velikog broja gostiju kulturnog i javnog života Požarevca, Braničevskog okruga i Srbije, Bijenale je otvorio Miodrag Milosavljević, gradonačelnik Požarevca, a odluku žiria saopštio je Sreto Bošnjak, likovni kritičar I selector ovogodišnjeg bijenala.

Na svečanoj akademiji povodom velikog jubileja – 100 godina od Mileninog rođenja koja je prethodila otvaranju 12. Bijenala, priređen je prigodan poetsko- muzički program uz učešče glumaca Vesne Stanković i Lepomira Ivkovića koji su govorili njene stihove i čitali pisma koja je slala roditeljima. U muzičkom delu programa u velikoj Sali Centra za kulturu Požarevac učestvovali su učenici i profesori Muzičke škole Stevan Mokranjac. U požarevačkoj Pošti juče su promovisani marka i koverat, autoportret Devojke sa velom koju je povodom 100 godina od rođenja velike umetnice u aprilu ove godine emitovala PTT Srbije.

Izložbom Mileninih slika ‘’Ključevi snova’’ u novosadskoj Galeriji Matice Srpske koju je otvorio Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije, velikom jubileju pridružio se i Muzej savremen umetnosti iz Beograda, a kako Braničevo Danas saznaje, na svečanom otvaranju 12. Bijenala trebalo je da padne i prva klapa dokumentarnog filma o životu i radu Milene Pavlović Barilli rediteljke Čarne Manojlović, a u produkciji kuće „Dart film i video“. Ovaj projekat podržan je sredstvima Sekretarijata za kulturu Beograda, a film će biti sniman u Parizu, Rimu, Njujorku i Beogradu- najbitnijim destinacijama Mileninog životnog i profesionalnog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari