Počeo prikaz sposobnosti Vojske Srbije na batajničkom aerodromu 1Foto: Nova. rs/YouTube/Ministrastvo odbrane i Vojska Srbije

Više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova učestvuju u prikazu sposobnosti Vojske „Granit 2023“, koji se održava danas na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, povodom Dana Vojske Srbije.

Prikaz počinje padobranskim demo skokom pripadnika 63. padobranske birgade, koji stižu helikopterom H145.

Kapije vojnog aerodroma otvorene za sve građane od devet do 15 časova.

Ulazak je omogućen iz tri pravca – glavni ulaz na vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, ulaz u Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ i ulaz na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

Događaju prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Mađarske Viktor Orban, kao i politički vrh Republike Srpske – predsednik RS Milorad Dodik, predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, kao i predsednik Vlade Srpske Radovan Višković.

„Srećan sam što sam još jednom dočekao velikog prijatelja Srbije Viktora Orbana i što su srpsko-mađarski odnosi na najvišem nivou u istoriji naših naroda i država“, napisao je Vučić na svom Instagram profilu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u razgovoru za RTS da do sada ovakav obim i sadržaj prikaza naoružanja i vojne opreme nije viđen u Srbiji i dodao da će u jednom trenutku na nebu biti više od 50 vazduhoplova.

„Sve ono što ćete videti na prikazu, moram da naglasim da je i u operativnoj upotrebi Vojske Srbije, da jedinice Vojske Srbije raspolažu i upotrebljavaju navedena sredstva u skladu sa njihovim namenama i funkcijom“, rekao je Mojsilović.

Danas će biti prikazan i novi raketni sistem malog dometa „Mistral“. Posetioci će moći da vide i hibridni sistem PASARS, borbene avione, tehniku, borbene sisteme i vozilo „Miloš“.

Inače, Dan Vojske Srbije obeležava se 23. aprila u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari