Greškom Grada Beograda više desetina stanara ne živi u svojim domovima: I dalje nisu rešeni problemi u Dubljanskoj, Vidovdanskoj i Novosadskoj ulici 1Foto: N1/ printscreen

Zbog grešaka Grada Beograda u prethodnih nekoliko godina, više desetina porodica ne živi u svojim domovima. I dalje nisu rešeni problemi stanara ni u Vidovdanskoj ni u Dubljanskoj kojima su se urušila zgrade zbog nesavesnih investitora.

A greškom grada bez doma ostalo je i nekoliko porodica u Novogradskoj ulici u Zemunu, gde su objekti urušeni nakon pucanja vodovodne cevi pre četiri godine. Obećanja su slušali svi, ali rešenja do sada nije bio.

„U rebalansu budžeta se ne nalazi 26 porodica u Novogradskoj ulici kojima ste prvobitno obećali pomoć“, poručila je na sednici skupštine Grada Beograda odbornica Tijana Šerbula.

Za stanare novca nema, ali je od septembra, na samo nekoliko metara od srušenih objekata u Novogradskoj ulici, otvoren vrtić, na mestu gde je prethodni srušen zbog pucanja cevi.

„Ja sam probao sa novim rukovodstvom, pošto od prošlog nismo dobili ništa. Mislimo da od toga nema ništa… Imamo zabranu korišćenja objekta, ne dolazimo više“, govori za N1 nekadašnji meštanin Aleksandar Trajković.

Ali tu je ostalih 25 porodica, koje takođe imaju zabranu korišćenja objekata u kojima trenutno stanuju, ali ih koriste na svoju odgovornost.

„U najvećoj opsnosti je vrtić jer je tik uz moju kuću, pa kada se bude srušila – pada tamo“, govori Trajković.

Na pitanje kako je komšijama do njega, kaže da su oni isto u opasnosti, da kuća pored njegove nema toliko oštećenja na spratu, ali je u prizemlju isto stanje kao i kod njega.

„Šest meseci smo bili podstanari žena i ja, mi imamo troje dece. Posle šest meseci vratili smo se u kuću. Ona je kriva, vidi se da je napukla. Kriva, ali stabilna i za sada živimo u njoj. Počevši od obećanja Gorana Vesića da će sa ugroženom stanarima imati sastanke nedeljno, četiri godine nije se održao ni jedan jedini sastanak“, rekao je još u februaru ove godine jedan od stanara, Aleksandar Banović.

Dok rešenja za probleme stanara ovog dela Beograda i dalje nema, uveliko radi vrtić, koji je izgrađen na mestu prethodnog – srušenog takođe nakon pucanja vodovodne cevi.

„Ja ne znam da li oni razmišljaju o bezbednosti dece. Metar od novog vrtića se nalazi moja kuća, koja svakog trenutka može da se sruši“, kaže Aleksandar Trajković.

Ista pitanja nadležnima je postavila televizija N1. Između ostalog, kako je moguće da vrtić dobije upotrebnu dozvolu, a stanari istu – nemaju. Međutim, do danas nismo dobili odgovore.

Odgovore nemaju ni stanari Vidovdanske ulice u na Vračaru, koji su bez svojih stanova ostali pre više od godinu dana, nakon što je srušen deo zgrade zbog radova na parceli pored.

Pred kamere nisu hteli, ali su za N1 rekli da i dalje nemaju nikakve odgovore.

„Zgrada još uvek nije srušena i u sve je gorem stanju, povremno otpada deo po deo sa nje. Plaši me šta će se dogoditi sa zgradom iza i stanarima u njoj, ako se nekog trenutka dogodi urušavanje. Kao da smo zaboravljeni. Sačekajmo suđenje, da vidimo šta će biti na njemu“, rekla je jedna stanarka koja je želela da ostane anonimna.

A dok čekaju rešenje, žive u stanovima koje su tada dobili od grada kao privremeno rešenje.

A već 14 godina ni stanari Dubljanske ulice nemaju domove, a stanove su izgubili takođe – greškom investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.