Prema takozvanom planu iz Pržina, makedonski premijer Nikola Gruevski trebalo bi ostavku na tu funkciju da podnese do 15. januara, a njegova stranka VMRO-DPMNE da predloži premijera koji će vladu voditi u prelaznom periodu do izbora planiranih za 24. april ove godine.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Makedonska opozicija zagovara odlaganje izbora i tvrdi da fer uslovi za njihovo održavanje nisu stvoreni, ali istovremeno insistira na tome da Gruevski do dogovorenog roka podnese ostavku bez obzira da li će izbori biti održani u dogovorenom terminu ili ne.

Planirane promene u sastavu Državne izborne komisije nisu obavljene, a od te komisije se očekuje da sredi i izborne spiskove u skladu s progovorima da na njima postoji i veliki broj navodno nepostojećih glasača. Poslednjeg dana 2015. godine, u Makedoniji je otvorena još jedna afera. Prema dogovoru iz Pržina, opoziciona SDSM imenovala je 20. oktobra svog generalnog sekretara Olivera Spasovskog za ministra policije, a on je pred makedonskim parlamentom objavio da je pronađeno najmanje 424 lične karte koje su, za potrebe prethodnih parlamentarnih izbora, izdate u Skoplju, a bez uverenja o prebivalištu u makedonskom glavnom gradu. Spasovski je najavio temeljnu istragu tog slučaja sa kojom se neće nepotrebno brzati.

Posebno komplikovano se u realizaciji dogovora iz Pržina pokazalo pitanje medija u Makedoniji, pa se dosad nije ni milimetar odmaklo i usaglašavanju Zakona o medijima, dogovora oko Makedonske radio televizije i Makedonske informativne agencije kao i Agencije za audio i audiovizuelne usluge. Za ponedeljak je u Skoplju najavljen dolazak evropske trojke koja posreduje u realizaciji dogovora iz Pržina.

U Makedoniji su aprila 2014. godine održani vanredni parlamentarni izbori na kojima je pobedila koalicija oko VMRO-DPMNE. Opoziciona Socijaldemokratska partija Makedonije nije te izbore priznala i do početka realizacije dogovora iz Pržina (juna 2015), do koga je došlo uz učešće predstavnika SAD i EU, nije učestvovala u radu parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari