Gruhonjić: Ako se nešto desi meni ili mojoj porodici za to direktno optužujem Aleksandra Vučića 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Izjava srpskog profesora i novinara Dinka Gruhonjića, stara više od godinu dana, istrgnuta iz konteksta i pogrešno tumačena, poslužila je kao opravdanje za hajku na Gruhonjića i blokadu Filozofskog fakulteta. Gruhonjić je za N1 Zagreb rekao da ako se bilo šta dogodi njemu ili njegovoj porodici, za to direktno optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Na fakultetu je situacija normalna, odvija se aprilski ispitni rok za studente. Pokrenuta je vrsta akademske procene jesam li prekršio etički kodeks fakulteta. Rektor je pre dva dana u jednom nastupu stao na stranu nasilnika koji su okupirali i naš Filozofski fakultet. Pretpostavljam da će ovo biti pokušaj iznurivanja mene i moje porodice ako uspemo da sačuvamo živu glavu u međuvremenu”, rekao je Gruhonjić za N1 Zagreb.

On je dodao da se starij publika sigurno dobro seća Aleksandra Vučića iz devedesetih godina.

„Reč je o čoveku koji je bio ministar ratne propagande u režimu Slobodana Miloševića i koji već 12 godina izluđuje javnost u Srbiji držeći neprestanu tenziju. Vučić ništa drugo ni ne radi, nego manipuliše. U više sam se navrata koristio, ne samo u Dubrovniku, tom vrstom autoironije. Naširoko sam ispričao da su nacionalisti pre 20 godina izmislili da se zovem Sabahudin da bi me etnički denucirali s obzirom da znamo kakav je odnos u Srbiji prema ljudima koji imaju bošnjačka imena. Rekao sam da su toliko neoobrazovani da ne znaju da je moje ime Dinko, kao što se zvao ustaški krvnik Dinko Šakić. Zatim su to prikazali kao da sam ja srećan što nosim ime po ustaškom koljaču, iako sam iz komunističke slovenske porodice. Ovo nije novo za mene, ali je novi opseg kampanje Aleksandra Vučića”, objasnio je Gruhonjić.

Prema njegovim rečima, besomučna kampanja dolazi sa vrha države i dodaje da je Vučić to „nesumnjivo potvrdio“. Istakao je da nije ni prvi ni poslednji kome se preti ubistvom.

„Ako se dogodi bilo šta meni ili mojoj porodici za to direktno optužujem Aleksandra Vučića koji je glavni krivac za ovo što mi se sad događa. Strah me je, samo lud čovek se ne boji. Ako protiv sebe imate državu, stvar je daleko ozbiljnija od grupe huligana. Pogotovo za nas koji živimo u Srbiji i sećamo se likvidacija u devedestim godina koje je naredila država sa samog vrha Miloševićevog režima”, kazao je Gruhonjić.

Navodi da je reč o fašističkim falangama koje podsećaju na SA odrede Adolfa Hitlera kad su univerzitetski profesori bili prva meta.

“Zahvalan sam kolegama i studentima koji su stali iza svog profesora. Mislim da su rektor i dekani sjedeći koje treba da istraži etička komisija”, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari