Grujić (Pravac Evropa): Kada će prosvetna inspekcija da sprovede nadzor zrenjaninske gimnazije 1foto Miroslava Pudar Danas

Danijela Grujić, narodna poslanica poslaničke grupe „Pravac Evropa“, pozvala je Pokrajinsku prosvetnu inspekciju da sprovede nadzor nad radom Zrenjaninske gimnazije.

Povod je suspenzija zrenjaninske profesorke sociologije Senke jankov, koja je u međuvremenu ukinuta ali joj je određena disciplinska mera umanjenja zarade tokom tri meseca. Žalba profesroke na ovu meru je odbijena

U svojoj objavi na društvenoj mreži X poslanica Danijela Grujić poručuje profesorki da nije sama.

„Kako savladati začarani krug političkog progona u kojem se nađe slobodnomisleći građanin u Srbiji? Pozivam Pokrajinsku prosvetnu inspekciju da u skladu sa preporukom Mininistarstva prosvete hitno sprovede nadzor nad radom Zrenjaninske gimnazije. Senka, nisi sama!“, navodi se u objavi.

Pre toga, poslanica Grujić obratila se Skupštini Srbije pitanjem da li će Ministarstvo prosvete razmotriti i preispitati slučaj profesorke Senke Jankov, i zahtevom da se hitno obustavi „ovaj sramni proces političkog progona“.

U pisanom odgovoru Ministarstva prosvete, koje je potpisao ministar bez portfelja Đorđe Milićević, navodi se da je Članom 113. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja propisano da je u ustanovi zabranjeno stranačko organizovanje i delovanje i korišćenje prostora ustanove u te svrhe.

Takođe, u tom odgovoru poslanici Grujić navodi se da je pitanje prosleđeno odeljenju za inspekcijski nadzor u oblasti obrazovanja Pokrajinskog sekrtraijata za obrazovanje, kako bi s eizvršio vanrendi isnpekcijski nadzor zrenjaninske gimnazije i utvrdilo činjenično stanje, odnosno utvrdila zakonitost postupanja u disciplinskom postupku protiv profesorke.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari