Grujičić: Nema razloga za produženje školskog raspusta u Vojvodini 1Danica Grujičić/Foto: N. Kovačević

Ministarka zdravlja Danica Grujičić ocenila je da nema razloga za produženje školskog raspusta u Vojvodini zbog obolelih od gripa i respiratornih virusa.

Grujičić je na televiziji Pink kazala da je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ napravio detaljnu analizu koja je pokazala da je najveća zastupljenst respiratornih infekcija kod dece od četiri godine, odnosno da su vrtići najkritičniji, ali i da tu brojevi pokazuju da na nema razloga za produženje raspusta u Vojvodini.

Govoreći o ulaganjima u zdravstveni sistem u Srbiji ona je navela da nova laboratorija na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ treba da bude gotova do kraja godine i da će ona biti najvišeg stepena zaštite gde će raditi srpski stručnjaci.

„Rušićemo stare zgrade i graditi nove. Uz odgovarajuća ulaganja Torlak će moći da izdržava ne samo sebe, već i deo države. Za pet, šest godina, očekujemo da možemo da imamo sve naše vakcine, apsolutno moramo da sačuvamo Torlak, on će biti značajan i za region“, kazala je Grujičić.

Ministarka je govorila i o izgradnji novog Instituta za radiologiju i onkologiju, kao i da mora da se napravi reorganizacija Ministarstva zdravlja, ali i da u Srbiji postoji pet porodilišta koja su u veoma lošem stanju i da to treba promeniti.

„Porodilište u Nišu je u dosta lošem stanju, videćemo da li se više isplati rekonstrukcija zgrade ili građenje nove, većinu tih starih zgrada ne možete prilagoditi 21. veku“, rekla je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari