Grujičić: Opravdana bojazan da kao društvo nemamo mehanizme da u ustanovama zadržimo maloletne počinioce zločina 1Danica Grujičić: foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Opravdana je bojazan da kao društvo nemamo mehanizme da u ustanovama zadržimo maloletne počinioce zločina, poput maloletnika koji je u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ ubio 10 ljudi, izjavila je za TV Insajder ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Nakon tragedija u školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Duboni i Malom Orašju podnet je predlog o promeni Zakona o podršci licima sa mentalnim smetnjama. Javna rasprava je prošla, ali se predlog nije našao pred poslanicima.

Grujičić kaže da „ne zna gde je zapelo“ i da je jedina primedba bila da li to znači da će nekoga „doživotno zatvoriti“, dodavši da je odgovor na tu primedbu „da, ako struka kaže da je taj neko opasan po sebe i okolinu“.

„Mi sada imamo tri dečaka koja su užasna dela uradili. Ovaj mali koji je ubio 10 ljudi, onda ovaj koji je zaklao svog druga, koji je ulazio u ‘Lazu Lazarević’ u Novom Sadu, onaj koji je napao nožem, majku i sina“, navela je Grujičić.

Ona je ukazala da su to ozbiljni napadi i da, kao lekar, ne može da shvati da neko može da misli da je bez mentalnih smetnji neko koji je ubio svojih devet drugara, od toga osam drugarica, ili ubio čoveka koji mu nikada ništa, nažalost, nije uradio.

Na pitanje koliko je potrebno da se srpski zdravstveni sistem oporavi, da postane efikasan, Grujičić kaže da misli da je „potrebno 10 godina“, ako se krene odmah sa reformama, posebno reformom primarne zdravstvene zaštite, koja je najvažnija.

Naglasila je i da je jedan program kredita Svetske banke, koji, „nažalost, izgleda da neće moći biti sad usvojen, zato što je Skupština prestala sa radom“, trebalo da omogući već 2. novembra izradu plana za 100 ambulanti po ruralnim predelima Srbije i po određenim kvartovima gde nije dostupna primarna zdravstvena zaštita.

Predviđen je i hotel za porodice u Bukovičkoj banji koja je jedina namenjene za decu dijabetičare.

O najavama, te pomeranju rokova, Grujičić kaže da su „možda malo tu i ministri krivi“.

Tako zakon koji treba da ratifikuje Skupština, u vezi sa kreditom Svetske banke, kaže da je Svetska banka bila spremna za saradnju, a da iz „Ministarstva finansija nemaju vremena da razgovaraju sa Svetskom bankom“.

„Okrenem telefon, napravim dramu, kažem mi smo obećali magnetne rezonance, molim vas, hoću sad da zovem predsednika, da mu kažem da vi nećete“, objasnila je Danica Grujičić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari