Grupa nevladinih organizacija traži smenu Aleksandra Martinovića 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Grupa nevladinih organizacija danas je, povodom otvorenog poziva poslanika Narodne skupštine Aleksandra Martinovića na fizičko nasilje, zatražila reakciju predsednika parlamenta Ivice Dačića i smenu Martinović sa mesta predsednika Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja.

Organizacije civilnog društva okupljene u Radnim grupama za poglavlja 23 i 24 i Međusektorskim grupama za političke kriterijume i slobodu izražavanja i medija Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji podsetile su u saopštenj8u da je Aleksandar Martinović 11. marta na redovnom zasedanju pretio da će svako ko kritikuje vlast „biti prebijen u džaku“, što smatraju otvorenim pozivom na nasilje. Izražavaći podršku i solidarnost sa svim drugim organizacijama i pojedincima koje je Martinović optužio da učestvuju u „državnom udaru“, od članova Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja zatraženo je da Martonovića hitno smene sa funkcije predsednika Odbora, a od predsednika Skupštine, Ivice Dačića, da sankcioniše drastično kršenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

Od poslanika Aleksandra Martinovića tražeda se javno izvini organizaciji CRTA. „Govornica Narodne skupštine ne sme da se zloupotrebljava u cilju primitivnog i neprimerenog obračunavanja sa neistomišljenicima koji nisu u mogućnosti da odgovore na optužbe.

Poslanik Martinović je iznetim pretnjama još jednom pokazao da nije dostojan da obavlja funkciju predsednika skupštinskog Odbora, koji bi upravo trebalo da odlučuje o slučajevima kršenja Kodeksa o ponašanju poslanika“, navodi u saopštenju grupa organizacija civilnog društva. Ističe se i da „Martinović, kao i njegove kolege iz iste poslaničke grupe, pokazuju da nemaju nameru da unaprede rad zakonodavnog tela“, i da se – uprkos upozorenjima relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i organizacija – kriminalizacija civilnog društva, medija i političkih protivnika i dalje ne zaustavlja. Verbalni napadi predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti kojima se organizacije civilnog društva označavaju kao „neprijatelji države“, njihov profesionalni integritet i ugled dovode u pitanje, a aktivisti i zaposleni direktno dovode u opasnost, ponavljaju se svakodnevno, a svako ukazivanje na povezanost države i organizovanog kriminala ili na flagrantno kršenje zakona izaziva sve brutalnije reakcije nosilaca najviših državnih funkcija, umesto da izazove pozitivne promene i unapredi ambijent u kome živimo, naglašeno je u saopštenju.

Nevladine organizacije ukazuju da „ovakvo ponašanje udaljava Srbiju i njene građane od ispunjavanja elementarnih kriterijuma za članstvo u EU, što je deklarativni strateški cilj Vlade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari