KAMERE ZA NADZORfoto BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Grupa Oktobar je predala zahtev za pristup informacijama od javnog značaja BIA koji se odnosi na stotine javnih kamera postavljenih bez ikakve kontrole po Srbiji u prethodnim godinama, navodi se u saopštenju Grupe.

Kako dodaju, od 2014. godine svi smo svedoci epidemije javnih kamera za nadzor po Srbiji „koje su nicale i koje niču bez ikakve kontrole“, i bez ikakvog obaveštavanja javnosti o tome ko ih uopšte postavlja, ko sve ima kontrolu nad tim kamerama, sa kakvim nadležnostima su i funkcijama su te kamere, ko sve ima pristup podacima, i tako dalje.

„Javnost nema nikakve podatke ni o tome ko su proizvođači tih kamera, čiji softver se koristi, da li one danas vrše prepoznavanje i prikupljanje podataka o licima, identitetu i drugim biometrijskim podacima građana, koje sve države imaju pristup tim podacima, i na koji način i za koje svrhe se oni obrađuju. Kako su ova pitanja od ključnog značaja za prava i slobode građana to Bezbednosnoj informativnoj agenciji postavljamo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kojima tražimo da se svi ovi podaci obelodane, i učine javno dostupnim“, ističe se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari