"Gubi se klijentela": Šta ugostitelji i građani Vranja misle o mogućnosti potpune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru? 1Foto: Dušan Pešić/Danas

I ugostitelji i građani Vranja smatraju da bi potpuna zabrana pušenja u lokalnim ugostiteljskim objektima, verovatno, smanjila promet, ali da će biti primorani da poštuju zakon, pre svega zbog drakonskih kazni o kojima je govorila i ministarka zdravlja, dr Danica Grujičić.

Ugostitelj A. T, vlasnik kafića u centru Vranja, za Danas kaže da bi zabrana pušenja u zatvorenom bila „katastrofa“, kao i da su „sve oni rešili, zdravstvo nam cveta, pa sad hoće da reše i ugostitelje“.

„Kako ujutru pušač, uz kafu, da ne zapali cigaretu? Ja ne mogu, prvo, sebe da zamislim da ne zapalim uz kafu. To je strašno. Ja sam za varijantu da se naprave kafići za pušače i nepušače, pa da se svako opredeli“, kaže naš sagovornik.

Dodao je da „samo želi da postoji mogućnost izbora“.

„Ne možeš ti nekom da zabraniš da, kada uđe u kafić, ne puši. Ja hoću da moj kafić bude za pušače, neko drugi ima lokal za nepušače, jako prosto. Predlažu kaznu milion dinara. Ko će to da plati?“, pita se ovaj ugostitelj.

"Gubi se klijentela": Šta ugostitelji i građani Vranja misle o mogućnosti potpune zabrane pušenja u zatvorenom prostoru? 2
Foto: Dušan Pešić/Danas

I Vranjancu Nikoli S. se ne dopada ideja o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru, samim tim i u restoranima i kafićima, jer se time „gubi klijentela“.

„Pričao sam sa nekoliko pušača koji podržavaju predlog o zabrani, ali meni se ne dopada. Smanjuješ time klijentelu. Mnogi ljudi u Srbiji puše i oni neće da sednu u kafiće ili kafane u kojima postoji zabrana. Da mi neko brani da pušim, nije mi jasno“, smatra Nikola S.

Međutim, naglašava i da „ako izglasaju zakon, a hoće, odluka će morati da se poštuje“.

„Kazne će biti drakonske i, verovatno, niko tu neće moći da vrda. Ranije je bila ideja da u svakom kafiću ili restoranu bude deo za pušače i deo za nepušače. Ništa nije bilo od toga. Svakako bi najidealnije rešenje bilo ako bi postojali objekti samo za pušače i oni za nepušače. Ovo je ograničavanje slobode. Ako neko ne želi da puši i hoće da mu ne smeta duvanski dim, ne mora da dođe u kafić“, objašnjava naš sagovornik.

N. Micić ističe da bi – sprovede li se namera o zabrani pušenja u zatvorenom prostoru – bile „podeljene reakcije“ ugostitelja i njihovih mušterija.

„Promet bi definitivno opao u prvom momentu. Mislim da ne bi svi poštovali zabranu, naročito ako su ‘korisnici’ ugostiteljskih objekata pod dejstvom alkohola. Podeljene reakcije bi bile, verovatno bi pušači kritikovali odluku o zabrani, nepušačima bi odgovaralo. Nije moguće svuda organizovati da postoje ugostiteljski objekti samo za pušače i samo za nepušače, ali dobro zvuči“, kaže on.

Vlasnik restorana u širem centru grada „ne podržava“ ovu inicijativu, smatrajući da će upravo ugostitelji time najviše izgubiti.

„Mogao bih da zatvorim restoran. I prethodnih godina je bilo priče o zabrani, ali je i dalje moguće pušiti u zatvorenom. Videćemo samo do kada. Sigurno je i da će naši sugrađani izbegavati lokale u kojima ne mogu da zapale posle ručka ili uz kafu“, dodaje.

Njegov kolega, P. S, saglasan je da bi „opao promet“ i da „nije za zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima“.

„Kažnjavaće se ugostitelji, pušači, mislim, ne, kad i ako bude izglasan zakon. Mada, verujem da će biti teško da se on sprovodi. U mom lokalu je 80 odsto pušača, pretpostavljam da bi mi opao promet. Dovoljno je da mi inspekcija napiše jednu kaznu od milion dinara i mogu da zatvorim kafić. A možda je samo jedan gost zapalio cigaretu, koga niko nije ni primetio“, ističe P. S.

Miloš Dodić iz Vranja veruje da će izglasati ovaj zakon, „jer i u regionu postoji ova zabrana“.

„U Vranju će se, u početku, sigurno negativno odraziti na promet ugostitelja. Verovatno će, u narednom periodu, kako se narod navikava na novonastale okolnosti, lakše prihvatiti tu promenu“, mišljenja je Dodić.

Prema njegovim rečima, „pušači će sigurno burno da reaguju, jer kad odu da popiju kafu, naravno da žele i da zapale cigaretu“.

„Evo, ja sam nepušač i meni bi zabrana odgovarala, jer mi smeta duvanski dim. Ali, ako pogledamo sa aspekta pušača, apsolutno negativno će da se odrazi. Meni, kao nepušaču, zabrana ne bi smetala, ali razumem ako smeta pušačima koji neće moći da zapale kad odu na večeru ili ako žele da popiju piće“, ističe Dodić.

Podsetimo, ministarka zdravlja, dr Danica Grujučić, izjavila je da bi „sutra uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru“, te da bi trebalo da „kazna bude milion dinara“.

Ministarka je istakla i da „ne razume stav ‘moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče'“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari