Filip Hamond, novi šef britanske diplomatije, potvrdio je da bi glasao za izlazak svoje zemlje iz Evropske unije ukoliko ne dođe do značajnih reformi u Briselu. U intervjuu za Bi-Bi-Si Hamond je naglasio da „trenutni aranžmani u EU jednostavno nisu prihvatljivi“. On je tako ostao pri svojoj prošlogodišnjoj izjavi kada je rekao da bi glasao za povlačenje Britanije iz EU.


Britanski premijer Dejvid Kameron zalaže se za novo pregovaranje o statusu Britanije unutar EU, a zatim i da se održi referendum o članstvu Velike Britanije do kraja 2017. godine. Međutim, Kameron, ali i Hamondov prethodnik, Vilijam Hejg, odbijaju da otkriju da li bi glasali za izlazak iz EU, tvrdeći da se „u pregovore ne može ići ako se razmišlja o porazu“. Hamond je, međutim, odlučio da u jednom od svojih prvih intervjua otkako je imenovan za ministra spoljnih poslova Velike Britanije ne okoliša. Na pitanje da li je za izlazak iz Unije umesto za status kvo, odgovorio je: „Nisam promenio svoje mišljenje“.

„Ako ne dođe do promena u načinu na koji je regulisana Evropa, odnosno ne bude promena u ravnoteži nadležnosti između nacionalnih država i EU, ako se ne reše izazovi u evrozoni i ako ne bude koegzistiranja sa zemljama van evrozone, to nije Evropa koja može Britaniji da odgovara u budućnosti. Dakle, nešto mora da se promeni, mora biti novih pregovora“, rekao je Hamond. On je priznao da „Britanija dosta dobija unutar jedinstvenog evropskog tržišta“, ali je dodao da postojeće stanje nije u interesu Britanaca.

„Ono što mogu da kažem i što sam već rekao svojim evropskim kolegama – ukoliko nam naši evropski partneri ništa ne ponude, ako ne bude promena i pregovora, prilično sam siguran koji će biti odgovor Britanaca na referendumu. Pregovori moraju da budu suštinski, da se bave pitanjima na koje ukazuje Britanija“, objašnjava Hamond. Upitan šta će biti njegovi prioriteti tokom tih pregovora, odgovorio je: „Mora doći do repatrijacije ovlašćenja nacionalnih država. Ovo nije samo zahtev Britanije, već i drugih zemalja članica – da ono što može da se uradi na nacionalnom nivou, da se tu i uradi. Na evropskom nivou bi trebalo da radimo samo kada je to apsolutno neophodno.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari