"MUP duguje objašnjenje": Sagovornici Danasa o hapšenjima i zapleni vozila zbog transparenata protiv Vučića 1foto FoNet Milica Vučković

U razmaku od dva dana, MUP Srbije je izveo dva posve neobična hapšenja, i to zbog transparenata na kojima piše „Vučić je izdajnik“ i „Vučić je najgori“.

Sagovornici Danasa smatraju da je reč o prekoračenju ovlašćenja policije i očigledno politički instruisanim akcijama, te da MUP javnosti duguje objašnjenje.

Prvo je zbog transparenta priveden Zvezdan Ristić iz Kuršumlije, nosilac Ordena za odbranu i bezbednost, koji je na dodeli boračke spomenice razvio transparent na kome je pisalo „Kosmet je Srbija, Vučić je izdajnik“.

Posle toga je, bez zakonske osnove i obrazloženja, priveden u policiju da bi dao izjavu.

Juče je mladenovačka policija vlasniku oduzela vozilo, koje je oblepljeno transparentima „Čija će deca vraćati Vučićeve dugove?“, „Ko je ubio Vladimira Cvijana?“, a dominantan transparent je „Vučić je najgori“.

Od MUP-a nismo dobili odgovor zašto je auto zaplepljen, a u razgovoru sa Mladenovčanima, rekli su nam da „uhapšena“ lada niva, koja je trenutro u dvorištu policijske stanice, već duže vreme patrolira ulicama grada, dok je njen vlasnik svakog petka parkira pored autobuske stanice i zatim iznese transparente pa ih raširi ispred spomenika na centralnom mladenovačkom trgu.

Advokat Rodoljub Šabić ističe za Danas da je policija ostala dužna da objasni svoje ponašanje u oba slučaja.

– Video sam službenu belešku u slučaju Ristića, ona se čak i zove “Službena belešku o obaveštenju primnljenom od građana”. I iz njene sadržine se vidi da se Ristić ne tereti ni za kakav prekršaj ili krivično delo pa je potpuno nejasno zašto je privođen odnosno pozivan – ukazuje Šabić.

Slično je, dodaje, i sa oduzimanjem automobila.

– Po Zakonu o javnom redu i miru policija jeste ovlašćena da privremeno oduzme predmet koji je upotrebljen za izvršenje prekršaja ali je istovremeno dužna da saopšti onom od koga oduzima predmet koji je to prekršaj izvršio, što nije učinila. Valjalo bi da to objasni i javnosti, budući da je potpuno nejasno o kom konkretno prekršaju policija misli da se navodno radi – kaže Šabić.

Prema njegovim rečima, sigurno je da je ono što se dešavalo nerviralo pripadnike političke “elite”, u prvom slučaju prisutnog ministra Selakovića u drugom rukovodstvo SNS u Mladenovcu “ali njihova nervoza ne bi nikako smela biti povod za intervenciju policije”.

– Intervencija bi bila opravdana samo zbog izvršenja krivičnog dela ili prekršaja, dakle zbog kršenja zakona. Građani imaju pravo da izražavaju nezadovoljstvo koristeći se ustavom zajamčenim pravom a policija koja ih zbog tog privodi ili saslušava, ili im oduzima automobile, dužna je da objasni koji su zakon navodno prekršili. Ako to nije u stanju, njeni postupci se svode na puko zastrašivanje kritičara vlasti a to je apsolutno nedopustivo – naglašava Šabić.

Advokat Vladimir Terzić ocenjuje za Danas da pravosudni sistem, kao i uopšte režim Aleksandra Vučića, u ovoj terminalnoj fazi pokazuje kako se iz selektivne pravde prelazi u bezakonje, i u pokušaj diktature, gde se svaka slobodna reč, svako pravo na protest, suzbija i putem policije.

– Policija u ovom trenutku učestvuje u bezakonju koje sprovodi izvršna vlast. Nemoguće je „hapsiti“ vozila, osim u Srbiji. Ovde se pokušava na svaki način zloupotrebiti moć koju imate, uključujući i to da pošaljete policiju koja će van svojih ovlašćenja nešto da uradi. Apsolutno podržavam svaki vid protesta, to je Ustavom zagarantovano pravo, kao i međunarodnim konvencijama – navodi Terzić.

On podvlači da se to pravo ne može sprečavati putem policije, a posebno saobraćajne policije koja je sada došla u situaciju da „hapsi“ i vozila, „pod pretpostavkom da vlasnik nije načinio neki preršaj ili krivično delo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari