Haški tužioci zadovoljni osuđujućim delom presude Stanišiću, o žalbi će odlučiti naknadno 1Foto: EPA/ DANIEL BARRY

Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu izrazilo je večeras zadovoljstvo osuđujućim delom današnje presude Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju i saopštilo da će odluku o eventualnoj žalbi doneti kada prouči oslobadjajuće odluke raspravnog veća.

Haški sud je danas bivše čelnike Službe državne bezbednosti (SDB) Stanišića i Simatovića osudio na po 12 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja zločina Crvenih beretki nad nesrpskim stanovništvom u Bosanskom Šamcu, s proleća 1992.

Presudom su Stanišić (71), bivši načelnik SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, oslobodjeni drugih optužbi za brojne zločine u još četiri opštine u BiH, kao i u Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji u Hrvatskoj.

Sud je utvrdio i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikog dela teritorija Hrvatske i BiH.

„Tužilaštvo će pažljivo proučiti pisanu presudu, kada bude objavljena, u pogledu optužbi za koje je raspravno veće utvrdilo da nisu dokazane van svake sumnje, a potom odlučiti da li postoji osnova za žalbu“, piše u saopštenju.

Glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) istovremeno je u pisanoj izjavi ocenio da je presuda Stanišiću i Simatoviću „korak napred u pozivanju na odgovornosti onih koji su najodgovorniji za zločine tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji“.

„Kao visoki zvaničnici u SDB Srbije, Stanišić i Simatović su doprineli počinjenju zločina paravojnih snaga i drugih oružanih grupa u sprovodjenju kampanje etničkog čišćenja nad nesrbima“, ocenio je Bramerc.

Podsećajući da je sudjenje Stanišiću i Simatoviću bilo „poslednji proces u Hagu“, Bramerc je upozorio da bi tek trebalo procesuirati na „hiljade osumnjičenih za ratne zločine širom zemalja bivše Jugoslavije“.

Glavni tužilac naznačio je da će nastaviti da pruža podršku kolegama u bivšoj Jugoslaviji u naporima da se „postigne pravda za što više žrtava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari