Iako su vlasti Pjongjangu saopštile da posle 10. aprila, u slučaju konflikta sa SAD i Južnom Korejom, ne mogu da garantuju bezbednost diplomatskim predstavništvima u Severnoj Koreji, ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg izjavio je juče da za sada nije neophodno povlačenje britanskih diplomata iz te zemlje.

„Ne mislim da je neophodno da sada reagujemo tako što ćemo da evakuišemo naše diplomate“, rekao je Hejg za britanski Bi-bi-si. On je kazao da sa britanskim saveznicima pažljivo prati situaciju u Severnoj Koreji, ali da na retoriku i pretnje Pjongjanga ne treba reagovati.

Britanski ministar je rekao da se vojne trupe Severne Koreje nisu premestile, što bi se očekivalo u periodu koji prethodi vojnom napadu jedne zemlje. Hejg je zato kazao da je važno da međunarodna zajednica ostane mirna, ali „odlučna i ujedinjena“.

U Pjongjangu je u subotu održan sastanak šefova diplomatskih predstavništava sedam država – Nemačke, Velike Britanije, Švedske, Poljske, Rumunije, Češke i Bugarske na kojem se razgovaralo o napetoj situaciji na Korejskom poluostrvu. Do sada nijedna od tih zemlja nije donela odluku da povuče svoje diplomate iz Severne Koreje.

Inače, načelnik generalštaba južnokorejske vojske Jung Seung-jo odložio je posetu SAD zbog rastućih tenzija sa Severnom Korejom. On je trebalo da se 16. aprila u Vašingtonu sastane sa svojim američkim kolegom Martinom Dempsijem. Ta poseta je, međutim, odložena, pošto šef generalštaba južnokorejske vojske ne bi trebalo da bude van zemlje u trenutku kada Severna Koreja sve više preti raketnim napadom, navedeno je u saopštenju Seula.

Severna Koreja postavila je u petak na istočnu obalu još jednu raketu srednjeg dometa. Veruje se da rakete „musudan“, koje su predstavljene tokom vojne parade 2010. godine, imaju domet od 3.000 kilometara i da bi mogle da pogode ciljeve u Južnoj Koreji i Japanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari