Helikopter ponovo radi 1Foto: Luca Marziale / Danas

Neko je baš dobro odradio svoje propagandno zaduženje čim, na čuđenje ekonomista i analitičara, ne kažemo država, nego Vučić deli pare mladima, Vučić podiže plate, penzije…

 Ali, ne kažemo da nas je Vučić zadužio 16,3 milijarde evra (preostalih 15,2 su iz ranijeg perioda), nego: Srbija se zadužila. Ni da Vučić podiže cenu struje, nego ovi iz EPS-a. I za nestašicu mleka kažemo: proizvođači krivi, a ne pitamo se kakva je to politika prema agraru izazvala smanjenu proizvodnju…

Čuđenju ekonomista tu nije kraj. Predsednik se dobro pobrine da ih održi u tom stanju, a njegova poslednja akcija je nova pomoć za građane od 16 do 30 godina, po 5.000 dinara pred Novu godinu. Ponovo se pare dele iz helikoptera, i onima kojima je potrebno, ali i drugima kojima taj novac ne znači ništa, ali uzeće ga kad se već daje, nisu toliko nadmeni. Oni koji se ne prijave, čine to iz ubeđenja, ali je njih malo.

Većini građana danas baš i ne preliva preko crte kućnog budžeta, ali ni sa tih 5.000 neće se stvari bitnije promeniti, niti će bilo čije domaćinstvo dobiti trku sa inflacijom.

Pojedinačno, to i nije neka para. Jedna relativno veća nabavka u marketu, uz doplatu. Ili izlazak za jedno veče, opet uz malu doplatu. Možda patike ili čizme od kojih se skoro odustalo ali – pogađate – uz malu doplatu.

Za državu, u vreme kada je reč „štednja“ postala jedna od najčešćih, čitavih 45 miliona evra. Ali šta je to, pa upravo smo od Arapa pozajmili milijardu dolara. Neka imaju i deca vajde od toga.

Drugo je pitanje kakav će efekat da izazove novac kada se pusti u promet.

Ekonomisti, koji se i dalje čude, kažu – nikakav. Na dodatnu inflaciju neće, mali je iznos plus jednokratan, na povećanu tražnju za domaćom robom – nikako, možda će ugostitelji malo da živnu, ali suviše malo da bi ih to izvuklo iz krize koju je izazvala korona.

Tako ostaje jedino razumno objašnjenje da se pred Novu godinu očekuje nešto što može da izazove revolt kod građana, pa se sediraju mladi koji su obično perjanica svakog protesta.

Šta bi drugo moglo da bude?

Dok to ne saznamo, decu ćemo od retkih bolesti i dalje lečiti SMS porukama.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.