Helsinški odbor: Škole treba da odbiju čitanje teksta povodom Dana srpskog jedinstva, on je u suprotnosti sa vojvođanskom multietničnošću 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je danas škole u Novom Sadu da odbiju čitanje teksta koji im je uputila Školska uprava povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave 15. septembra, jer je tekst u suprotnosti sa vojvođanskom multietničnošću.

Toga dana predviđeno je da učenicima bude pročitan tekst u kojem pored ostalog piše: „Ovaj dan je simbol junaštva i jedinstva nacije, koji Srbija, Republika Srpska i srpski narod gde god da živi, slavi zajedničkim praznikom. On je i poruka da samo jedinstvom i sabornošću možemo sačuvati svoju kulturu, tradiciju, veru“.

Helsinški odbor je u saopštenju ocenio da su takve poruke neprihvatljive i štetne za učenike u Vojvodini, jer su svedene na etnički kolektivizam i sabornost, što ne ostavlja prostor za izbore pojedinca i za pripadnike drugih etničkih zajednica koje imaju značajan udeo u vojvodjanskoj kulturi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari