Helsinški odbor za ljudska prava: Odbaciti zakon o ćirilici 1Foto: Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji/FB

Helsinški odbor za ljudska prava pozvao je danas poslanike Skupštine Srbije da odbace Predlog zakona o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma, istakavši da garantovana upotreba oba pisma širi prostor slobode, omogućuje veći izbor, doprinosi jednakosti i očuvanju kulturnog bogatstva.

Srbiji nije potreban zakon koji diskriminiše i deli građane tako što će iz javnog života proterivati latinicu i nuditi poreske olakšice onima koji koriste ćirilično pismo, naveo je Helsinški odbor u saopštenju, uz ocenu da bi usvajanje tog akta zahtevalo i značajna sredstva za njegovo sprovođenje.

Helsinški odbor smtra da državni organi, privredna društva, javna preduzeća, strukovna udruženja, kao i svi drugi navedeni u Predlogu zakona mogu uspešno funkcionisati uz upotrebu oba pisma.

„Ne postoji nijedan razlog da se ćirilica štiti od Srba koji su latinicu izabrali za svoje pismo, kao što ne postoji nijedan razlog da se nacionalni identitet štiti od latinice“, ističe se u sapštenju.

Odbor je ukazao da je ćirilica, proglašavana za jedino i autohtono srpsko pismo, „postala faktor snažne nacionalističke mobilizacije i sredstvo prinude i zastrašivanja građana svime što nadilazi uske etničke granice i povezuje ljude“.

Prema Helsinškom odboru, pitanje ćirilice Vlada Srbije tretira kao političko pitanje, a ne kao kulturno.

„Politička elita kojoj je stalo do građanske dobrobiti i kulturnog napretka Srbije u dvopismenosti srpskog jezika prepoznaje kulturno dobro koje treba čuvati i unapređivati. Nema zakona i sankcije koji mogu građane snažnije vezati za neko pismo od dobrovoljnog i slobodnog izbora“, ocenio je Helsinški odbor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari