Velikom većinom glasova građani Švajcarske juče su na referendumu podržali pilot program vlade da se zavisnicima heroina daje droga u bolnici jer se procenjuje da će to smanjiti stopu kriminala i šverc opojnih narkotika. Parlament je u martu odobrio tu meru i usvojio zakon, ali su konzervativci pozvali na održavanje referenduma.

Za upotrebu heroina glasalo je 68 odsto od 2,26 miliona glasača. S druge strane, protiv legalizacije marihuane glasalo je 63,2 odsto birača. Heroin će se davati onim zavisnicima kojima nijedna druga terapija nije prethodno pomogla. Pod strogom kontrolom, doze heroina će se davati u minimalnim količinima, kako bi zavisnik izbegao period krize. Cilj programa je pomoćzavisnicnima da nauče kako da žive u zajednici. U okviru programa će biti psihoterapije. Program s heroinom je većpomogao nekim zavisnicima, koji su odlazili u bolnicu ili neku drugu zdravstvenu ustanovu po drogu, čime se izbegava drogiranje na ulicama, naveli su zastupnici tog programa. SAD i ured UN protiv narkotika kritikovali su taj program, smatrajući da će podstaći upotrebu droge.

U Švajcarskoj je većviše od deset godina dozvoljeno eksperimentalno korišćenje heroina u svrhu lečenja. Pristalice heroinskog lečenja ističu da bi promena imala pozitivne rezultate: dugogodišnji zavisnici će prestati da odlaze u „igla-parkove“ po kojima je Švajcarska poznata, dok će stopa kriminala opasti. Protivnici ideje, međutim, ističu da će „heroin na recept“ poslati pogrešnu poruku mladim ljudima, dok će zavisnike dodatno ugroziti.

Dosadašnja eksperimentalna upotreba heroina u Švajcarskoj je na snazi od 1998. godine, a lečenjem je trenutno obuhvaćeno 1.300 zavisnika u 23 centra širom države. Lečenje heroinom obavlja se uz savetovanje psihijatara.

Prilično normalan život

Jan (33), heroinski zavisnik, ispričao je za Bi-Bi-Si da je ovaj narkotik počeo da koristi kada je imao 20 godina. Već osam godina koristi „heroin na recept“. „Prvo nisam želeo da dolazim ovde“, priča dok prima novu dozu. „Mislio sam da je doza mala, jer sam zavisnik. Ipak, imam novi posao, dvojicu sinova i prilično normalan život. Moja deca jednostavno razumeju da im je tata bolestan i da svaki dan mora da primi lek“, naveo je Jan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari