Hiber: Političke ocene vlasti 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Preispitivanje odgovornosti mentora i članova komisije pred kojom je ministar finansija Siniša Mali odbranio svoju doktorsku disertaciju, zbog povreda Kodeksa profesionalne etike Univerziteta u Beogradu, ne može da se pokrene ako se nadležnom telu ne uputi zahtev.

U ovom slučaju to je Etička komisija FON-a, koja je prvostepeni organ u odlučivanju. Međutim, ta komisija bi mogla da preispita odgovornost samo Slađane Barjaktarović, profesorke FON-a, dok je za drugog člana komisije Dragana Đuričina, profesora Ekonomskog fakulteta, nadležna Etička komisija njegovog matičnog fakulteta.

– Za svakog nastavnika ili studenta protiv kog se pokreće postupak povrede profesionalne etike nadležna je njegova matična komisija, dakle za nastavnike FON- a Etička komisija FON-a, za one sa drugih fakulteta, matična komisija tih fakulteta – kaže za Danas Dragor Hiber, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu u penziji i nekadašnji predsednik Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Na pitanje za šta bi konkretno mentor Malog i članovi „njegove“ komisije mogli da odgovaraju, profesor Hiber podseća na jednu od odredbi Kodeksa profesionalne etike UB – da je dužnost nastavnika Univerziteta u Beogradu da „savesno provere svaki pisani rad studenta i da obrate posebnu pažnju na to da li taj rad sadrži neki od oblika neakademskog ponašanja“.

– Propust mentora i članova komisije za ocenu doktorske disertacije, ako se utvrdi plagiranje, lažno autorstvo, izmišljanje i krivotvorenje rezultata i autoplagiranje, dakle jedan od oblika neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, mogao bi da se kvalifikuje kao povreda ove dužnosti, pa time i oblik neetičkog ponašanja – pojašnjava Hiber.

Ukazuje da se od članova komisija ne može očekivati da uoče baš svaki oblik neetičkog ponašanja, jer je naučna produkcija u svetu ogromna i niko ne može biti upoznat sa svim šta je objavljeno.

On napominje da je za procenu postojanja i težine neakademskog ponašanja u ovakvim slučajevima bitno praviti razliku između umišljajnog nereagovanja na neetično ponašanje, od nepažnje. U potonjem slučaju od značaja je i stepen nepažnje.

Standardi umišljaja i nepažnje su pri tome u pravu izgrađeni, i onaj ko ih utvrđuje ima relativno čvrst orijentir, navodi sagovornik Danasa.

Na pitanje mogu li se na odgovornost pozvati dekan FON-a i NN veće, što se čulo prethodnih dana u javnosti, Hiber ukazuje da pomenuti oblik neetičkog ponašanja važi za sve nastavnike Univerziteta u Beogradu, pa i za članove nastavno-naučnih veća i drugih organa koji su ocenjivali tezu.

– S obzirom da oni odlučuju po izveštajima komisija koje su odredili, od njih se ne može tražiti onaj stepen pažnje i upućenosti koji se zahteva od članova komisija. O ovoj povredi profesionalne etike takođe odlučuje Etička komisija fakulteta. Ali, ako je nastavnik protiv koga je pokrenut postupak organ poslovođenja na fakultetu ili univerzitetu (dekan, prodekan, rektor, prorektor) prvostepeno je nadležan Odbor za profesionalnu etiku UB. Ako bi zahtev bio podnet protiv članova Etičke komisije FON-a, ta komisija bi bila dužna da se izuzme, ali ostaje nadležnost Komisije FON-a u nekom drugom sastavu – ističe Hiber.

Komentarišući izjave najviših predstavnika vlasti da je odluka Odbora za profesionalnu etiku UB o doktoratu Siniše Malog politička, Hiber smatra da je reč o političkim ocenama. Ukazuje da se ovakvim kvalifikovanjem odluke dovodi u pitanje, pa i ruši, izuzetno važna institucija našeg najstarijeg i najvećeg univerziteta, a time i društva.

– Takve ocene predstavljaju tvrdnju da su i Odbor i druga tela Univerziteta, i brojni profesori koji su posredno u njenom donošenju učestvovali (na primer potpisivanjem žalbi) sami povredili profesionalnu etiku pod uticajem nekih političkih sila. Imam poverenje u u svoje kolege i ono će kod mene postojati sve dok se razlozi za izostanak tog poverenja ne dokažu. Za početak, oni koji tvrde da ovo nije odluka zasnovana na primenili pravila o profesionalnoj etici već pod političkim uticajem, treba jasno i glasno da opovrgnu stav Odbora da u spornoj disertaciji postoje delovi bez navođenja preuzeti od drugih autora. Sve drugo je za suštinu stvari, profesionalnu etiku, nebitno – poručuje Hiber.

Uskoro i zvaničan zahtev

Zahtev za pokretanje postupka za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa može podneti zaposleni, student, organ i telo Univerziteta u Beogradu i njegovih članica. Kako saznaje Danas, takav zahtev će uskoro podneti grupa profesora Beogradskog univerziteta i to protiv mentora i članova komisije pred kojom je Siniša Mali odbranio doktorat, kao i protiv bivšeg i sadašnjeg dekana FON-a i Etičke komisije tog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari