Himna Bože pravde čula se jutros u svim školama na jugu Srbije 1OŠ "Muharem Kadriu" u Velikom Trnovcu. Foto:V.R./Danas

Prema saznanjima Danasa, u svih 15 osnovnih i srednjih škola na teritoriji opština Bujanovac, Preševo i Medveđa nova školska godina počela je intoniranjem himne „Bože pravde“, uprkos protivljenju narodnog poslanika Šaipa Kamberija i predsednika Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmija Mustafe.

Školska godina na jugu Srbije u multietničkim opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, gde nastavu u 15 osnovnih i srednjih škola pohađa oko 6.000 đaka koje podučava 1.385 prosvetnih radnika, počela je bez štrajka i uz obavezno intoniranje državne himne Bože pravde.

– Mi u školi nemamo razglas, ali smo himnu emitovali preko mobilnih telefona – rekao je novinarima Vahid Iseni iz Osnovne škole „Muharem Kariu“, u selu Veliki Trnovac, gde nastavu pohađa oko 1.200 đaka.

I direktor OŠ „Naim Frašeri“ u Bujanovcu Fadil Ebibi, kaže da je ispoštovana zakonska obaveza da na prvom času u novoj školskoj godini bude intonirana državna himna.

Protiv intoniranja himne u školama na jugu Srbije bili su narodni poslanik i lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi koji je ministru prosvete Branku Ružiću poručio da „posle obaveze za intoniranjem himne u udžbenike treba da uvedu i Aleksandra Vučića“.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa, poručio je da „treba čuvati dostojanstvo i ne pribegavati ovakvim situacijama“.

Zakonska kazna za nepoštovanje odluke o intoniranju državne himne na početku nove školske godine predviđa kaznu za direktora ustanove od 100.000 do miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari