Himna nije intonirana u školama na jugu gde se nastava odvija na albanskom jeziku 1Ragmi Mustafa Foto: Lična arhiva

Naredba ministra Branka Ružića da se prvog dana nove školske godine na početku nastave intonira himna Srbije „Bože pravde“, ignorisana je u osnovnim i srednjim školama gde se nastava izvodi i na albanskom jeziku, saznaje Danas. Ovo je za naš list potvrdio i predsednik Nacionalnog Saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

– Intoniranje himne „Bože pravde“ nije bilo u školama gde se nastava odvija na albanskom jeziku. Naredba ministra Ružića je nezakonita, a samim tim i neobavezujuća, poručio je Mustafa, koji je dan ranije pozvao direktore Albance u ovdašnjim obrazovnim institucijama da „sami podnesu ostavke ako nisu u stanju da sačuvaju lično i dostojanstvo škole“.

U Srednjoj školi „Sezai Suroi“ u Bujanovcu, kako je za lokalne portale potvrdio direktor Zejnel Fejzulahu, himna je „emitovana preko mobilnih telefona“.

U Bujanovcu postoji jedna srednja i šest osnovnih škola, sa isturenim odeljenjima gde se nastava odvija dvojezično na srpskom i albanskom jeziku.

Slična situacija je zabeležena i u školama u Preševu gde najveći broj đaka čine Albanci, s obzirom da je od ukupnog broja stanovnika ove opštine oko dva odsto srpske nacionalnosti.

Iz prosvetne inspekcije za Pčinjski okrug nezvanično je rečeno da oni „očekuju eventualne instrukcije vezano za kršenje naredbe ministra Ružića o intoniranju himne, te da bi tek tada mogli da preduzmu sankcije protiv određenih direktora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari