Hitler i Gebels, meta na grudima, Ana: Koje su karikature Predraga Koraksića Koraksa najviše uznemirile vlast? 1Foto: Stanislav Milojković/Danas

Karikatura Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani Danasa od petka na kojoj pevačica Jelena Karleuša doji Aleksandra Vučića, a sve to kao deo priče o tome kako je Telekom izdvojio ogroman novac kako bi finansirao njen novi album – ponovo je uznemirila vladajuću strukturu.

I dok je sam predsednik, verovatno u gužvi zbog odlaska u Budimpeštu i novih, napornih nedelja i pritisaka koji mu tek slede to samo usput pomenuo gostujući na RTS-u, poslanica iz redova SNS Sandra Božić je bila konkretnija.

„Vi iz iskrivljenog i patološki obojenog Danasa čista ste uvreda za svaku ženu, majku, sestru, ćerku, baku…Promoteri mizoginije, prostote i primitivizma! „, napisala je Božić na svom Instagram profilu.

To nije prvi put da Koraksove karikature zasmetaju vlastima. Smetale su Titu, kasnije i Miloševiću, ali i onima na vlasti posle 2000. Niko, međutim, nije mahao naslovnim stranama Danasa kao aktuelna vlast.

Sam Koraks je to video kao pohvalu njegovom radu, ali i reklamu za Danas.

„Zahvaljujući načinu na koji je vlast na njih reagovala Danas znaju i oni koji do prošle nedelje nisu čuli ni da list Danas postoji“, rekao je Koraks novembra 2018. godine.

Hitler i Gebels, meta na grudima, Ana: Koje su karikature Predraga Koraksića Koraksa najviše uznemirile vlast? 2
Predrag Koraksić Corax

Bila je to reakcija na reakcije vlasti povodom karikature na kojoj Hitler i Gebels ljuljuškaju i hrane poslanike SNS Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

Dva poslanika su, naime, u Narodnoj skupštini optužili Danas da „vodi harangu“ protiv naprednjaka nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera. Koraks je to iskoristio kao povod za karikaturu koja je odmah nakon tih izjava osvanula na naslovnoj strani našeg lista.
Naslov „Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić“, bio je ispraćen kariakturom na kojoj Hitler drži Orlića, a Gebels Martinovića.

Iako Aleksandra Vučića na karikaturi nije bilo, on se osetio prozvanim i ocenio je „kao napad na njega lično“, što je, kako je rekao, odraz slobode medija i stepena demokratije u Srbiji. Uz to, naveo ju je kao primer „slobode medija u Srbiji“.

Tu slobodu autor i njegova dela nisu međutim uživali u poptunosti jer je nedugo potom lokalne vlasti u Lazarevcu naredile su uklanjanje karikatura Dušana Petričića i Predraga Koraksića iz prostorija biblioteke „Dimitrije Tucović“, koje su bile postavljene u okviru izložbe „Karikature od naših života“, saopštio je pokret Novi optimizam tada, preneo 021.rs

Godinu dana kasnije, još jedna karikatura Predraga Koraksića dovela je do burnih reakcija.

Hitler i Gebels, meta na grudima, Ana: Koje su karikature Predraga Koraksića Koraksa najviše uznemirile vlast? 3
Predrag Koraksić Corax

Početkom decembra 2019. priča o poslovanju firme za prodaju oružja GIM, bila je ispraćena jednom naslovnom stranom, na kojoj je Koraks nacrtao Vučića koji na grudima ima iscrtanu metu.

„Neverovatno je da ti ljudi koji imaju toliko diploma, ne razumeju šta je ironija. Ironija je ono kada vi gledate jedan crtež ili jednu poruku, uvek suprotno od onoga što bukvalno vidite“, morao je Koraks tada za N1 da objašnjava ono što je nacrtao.

Vučić je iskoristio to da pošalje poruku kako ga ništa ne može zaustaviti u oporavku Srbije, u prevedenom smislu. Nešto poput onoga „pucajte vi, ja držim čas“, s tim što on nije držao čas već otvarao put.

U septembru 2020. povod za nove kritike Koraks je dao karikaturom na kojoj predsednik države Aleksandar Vučić na slamčicu „pije“ krv prebijenog mladića. Koraks je to video – Vučić se hrani nasiljem. S druge strane, šefica informativne službe SNS Vladanka Malović je Koraksa nazvala „robom velikog zla“.

„Kada si u stanju da ovako nešto pomisliš, jasno je da ti je neophodna stručna, psihijatrijska, pomoć. Kada to i slikovito predstaviš, jasno je da ti nenormalna mržnja prema Vučiću izjeda mozak polako ali sigurno“, napisala je Malović.

Odmah nakon toga, Koraks je objavio još jednu sličnu, osim što je umesto jedne na Vučiću bilo čak osam meta. Nakon sastanka sa predstavnicima Evropskog parlamenta sa kojima je u tom trenutku bio on je prokomentarisao „kako je baš lepo ispao“ na toj naslovnoj strani Danasa.

„Nikad nisam lepše ispao na naslovnoj strani“, rekao Vučić.

Poslednji slučaj „mahanja naslovnom stranom“ Danasa, ali sa karikaturom u prvom planu bio je u aprilu ove godine.

Hitler i Gebels, meta na grudima, Ana: Koje su karikature Predraga Koraksića Koraksa najviše uznemirile vlast? 4
Predrag Koraksić Corax

Direktor Fonda za PIO i član Glavnog odbora SNS-a Relja Ognjenović je u nameri da „odbrani“ premijerku Anu Brnabić od karikature Predraga Koraksića na kojoj premijerka u zubima drži list Danas, vežbajući na treningu koju sprovodi predsednik Vučić, reagovao na svom Instagram nalogu, tražeći da nadležni reaguju i „stanu na put ovakvim budalaštinama“.

Koraks je tada za Danas rekao kako ova karikatura nije ni dovoljno oštra, koliko bi trebalo da bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari