Zašto se Vučić prepoznao u liku Hitlera? 1

Napadi i osude predsednika države, Pokrajinske vlade, Ministarstva kulture i čelnika vladajuće SNS zbog karikature na jučerašnjoj naslovnoj strani lista Danas potpuno su neopravdani jer ona ne aludira na predsednika Vučića, ne pokazuje navodnu slobodu medija u Srbiji i predstavlja zamenu teza, smatraju sagovornici Danasa.

Oni ocenjuju da nije jasno ko je i gde na ovoj karikaturi video lik predsednika Vučića, a da su naprednjaci ti koji su prvi pomenuli i Hitlera i Gebelsa, te da karikatura savršeno opisuje današnje stanje u zemlji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je juče karikaturu na naslovnoj strani Danasa, navodeći je kao primer slobode medija u Srbiji nastavljajući time seriju napada i pritisaka koje su naprednjaci pokrenuli protiv lista Danas. U Narodnoj skupštini, poslanici vlasti – Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić (SNS) optužili su Danas da „vodi harangu“ protiv naprednjaka nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera. To je na jučerašnjoj naslovnoj strani našeg lista ocenjeno naslovom „Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić“, praćeno karikaturom Predraga Koraksića Coraxa na kojoj Hitler drži Orlića a Gebels Martinovića.

Predsednik Aleksandar Vučić ovu naslovnu stranu ocenio je i pre nego što ju je video, što je i sam naglasio, kao napad na njega lično, što je odraz slobode medija i stepena demokratije u Srbiji.

– O čemu je reč? A šta je rekao Martinović? A ja Hitler? A meni hitlerovci pobili celu familiju. Ali, dobro, šta ćete, to je demokratija u Srbiji. To je najvažnije da postoji, ili što bi oni rekli – diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom – naveo je Vučić, dodajući da „čak“ ni ne planira da tuži naš list, koji, kako je više puta rekao, ne čita.

Ubrzo posle Vučićevog komentara, karikaturu sa naslovne strane Danasa javno su osudili vodeći prorežimski tabloidi, zatim Pokrajinska vlada, Ministarstvo kulture i informisanja, a onda i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Autor pomenute karikature, Predrag Koraksić Corax, podsetio je za Danas da ovo nije prvi put da je njegova karikatura predmet napada vlasti, poredeći Vučića sa Slobodanom Miloševićem.

– Isto je tako Milošević mahao mojom karikaturom objavljenoj u „Našoj borbi“ kada ga je Holbruk kritikovao zbog slobode medija. Milošević mu je pokazivao karikaturu, ističući da „taj karikaturista nije uhapšen“ i da je to sloboda medija. Istu rečenicu je sada iskoristio Vučić, koji je tada bio ministar za informisanje, a kasnije je pokušavao da ugasi Danas, priseća se Koraksić. On dodaje da nije uplašen, iako su se i državni organi oglasili, te da mu nije jasno zato Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje karikaturu ako postoji sloboda medija koju predsednik pominje.

– Zapravo, ako pogledate šta je rekao, ispada da je jedino Danas slobodan medij, a svi ostali nisu – istakao je Corax.

Njegov kolega Dušan Petričić naglasio je da je karikatura odlična i tačno i vrlo precizno odslikava stanje stvari u našoj zemlji.

– To što predsednik govori o slobodi medija je njegovo drugo lice koje često koristi, a zapravo sve što on radi potvrđuje da je on glavni ideolog i inspirator fašističkih stremljenja u našoj zemlji. Vrlo je jasno da nema nikakve slobode medija a da inspiratori fašizma i vođe u tom pravcu nekim sitnim primerima imitiraju slobodu – naveo je Petričić.

I karikaturista Marko Somborac za naš list ističe da ne razume kako su Vučić, Hitler i sloboda medija u ovom slučaju dovedeni u vezu i predlaže kako bi predsednik mogao da razreši te nedoumice.

– Nek sedne na nacionalnu frekvenciju sa eminentnim novinarima i nek objasni i o ovome i o svim relevantnim temama, pogotovo o lažima o ekonomskom stanju. Ako ovo izostane, toliko o slobodi medija, naveo je Somborac.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Šta vi mislite o svemu? #Corax #karikatura #ListDanas #PodrziDanas

Објава коју дели Dnevni list Danas (@danas.rs) дана

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.