Predrag Koraksić Koraks povodom karikature na naslovnici Danasa: Proste sadržaje oni plaćaju našim novcem 1Foto: Stanislav Milojković

Predstavnicima SNS vlasti nije smetalo to što je novcem građana, preko državnog Telekoma, novi „projekat“ pevačice Jelene Karleuše finansiran sa ukupno milion i po evra, prema informaciji koja je dospela u javnost, pa se gotovo niko ovih dana nije ni oglasio da vest makar demantuje ili obrazloži takav izbor sponzorisanog sadržaja.

Sa druge strane, od juče je mnogima od njih smetala karikatura Predraga Koraksića Koraksa objavljena na naslovnici Danasa, koji je na simboličan način predstavio taj zavisni odnos vlasti i estradnih zvezda, koje u zamenu za sponzorstvo gostujući na nacionalnim televizijama hvale vlast Aleksandra Vučića, a po potrebi napadaju aktuelne političke protivnike.

Koraks je, predstavljajući estradu koja je na ovaj način povezana sa aktuelnim režimom, a Karleuša nikako nije jedina koja „zarađuje“ isisavajući javni novac dok zauzvrat „botuje“ za vlast, nacrtao pevačicu kako „doji“ predsednika Vučića.

Ubrzo su iz redova SNS krenuli napadi na Danas, a prvi je reagovao predsednik SNS i ministar odbrane Miloš Vučević, koji je karikaturu okarakterisao kao „promociju mržnje“ i „vređanje majki i žena“.

Autor karikature Predrag Koraksić Koraks kaže da je dobro kada vlast reaguje na karikaturu, ali da ova vlast to uvek radi pogrešno.

– Mizogino i prosto? A „Takita“ nije uvreda za ženski rod? Niti je uvreda što nas sa svih televizija napadaju gospođini ekstremiteti, koji samo što ne poispadaju sa ekrana? I to sad plaćeno našim novcem. To, kao, nikome ne smeta, upitao je Koraks.

On napominje da vlast treba da se zapita šta je u ovoj karikaturi netačno.

– Tačno je da pomenuta pevačica utiče na rejting, ne zna da peva, jedino što bode oči svojom pojavom i uvek ima budala kojima se to sviđa. Zbog rejtinga dobija ogromnu sumu našeg novca i niko ne demantuje da je dobila taj novac. A zašto ga je dobila, na osnovu kog kriterijuma i kvaliteta, to ne znamo. Samo se finansijski stimuliše da bi dizala rejting Vučiću i to ova karikatura i kazuje, pojasnio je Koraks, koji je često na meti ove vlasti. On kaže da aktuelna vlast ne razume karikaturu kao umetnički izraz i da „nemaju smisla za humor“.

– Ne shvataju karikaturu i ironiju, pogrešno je percipiraju, jer nemaju smisla za humor. Ali zato, kada vođa pokuša da kaže nešto kao duhovito, svi moraju da se smeju. Kad šef nešto odvali, to je duhovito do neba, zaključuje Koraks.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari