Hitna pomoć kaznila lekara jer nije nosio masku 1Miodrag Branković Foto: V. T.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Nišu disciplinski je kaznio Miodraga Brankovića, lekara i uzbunjivača koji godinama ukazuje na nepravilnosti u radu te ustanove, prozivajući za to njeno rukovodstvo, jer je u septembru prošle godine na kratko svratio u dispečerski centar ustanove bez nošenja zaštitne maske.

Stanković, koji je, kako se navodi, „umesto otkazivanjem ugovora o radu“ kažnjen tromesečnim odbijanjem 20 odsto od osnovne zarade, priprema podnošenje tužbe Osnovnom sudu protiv ovakve odluke.

U disciplinskom rešenju Hitne pomoći, koje je potpisao direktor Slavoljub Živadinović, navodi se da je lekar uzbunjivač „nekorišćenjem lične zaštitne opreme na radu povredio radne obaveze iz Zakona o radu, za koje poslodavac može da mu otkaže ugovor o radu“, uz naglašavanje da su upozorenja i obaveštenja o obaveznom nošenju maske vidno istaknuta u ustanovi.

Republičkim Planom primene mera za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti predviđena je obaveza zaposlenih da koriste opremu za ličnu zaštitu, a da je deo opreme i zaštitna maska, navodi se.

U rešenju se dodaje da Hitna pomoć nije kaznila Brankovića samo zbog toga što je 21. septembra u 19,5 časova svratio u dispečerski centar bez maske, već i zato što je sutradan ujutru, nakon noćne smene u podstanici „Jug“, došao sanitetskim vozilom u centralnu zgradu Hitne pomoći u 6,20 a ne u 7 časova, kada mu ističe radno vreme.

Na taj način je „napustio radno mesto po rasporedu rada“, i to „neovlašćenim korišćenjem sredstva rada (sanitetskog vozila)“, što je takođe „povreda radne discipline za koju poslodavac zaposlenom može da otkaže ugovor o radu“.

Ipak, umesto otkaza, Branković je novčano kažnjen jer „poslodavac smatra da postoje olakšavajuće okolnosti“.

U rešenju se precizira da „nije dokazano širenje zaraze među zaposlenima sa kojima je zaposleni bio u kontaktu (kada nije nosio masku, prim.aut), niti ima dokazanih štetnih posledica po zdravlje pacijenata zbog neopravdanog odlaska sa mesta rada pre isteka radnog vremena“.

– Sve ovo je apsurdno. Reč je o pritisku i mobingu, pa i ličnoj reakciji na to što kao uzbunjivač ukazujem na nepravilnosti i prozivam rukovodioce. U dispečerski centar sam svratio bez maske na manje od pet minuta, a sanitetskim vozilom sutradan ujutru došao u zgradu Hitne pomoći jer smo odvezli pacijenta u bolnicu, a nije bilo novih terena. Tražiću sudsko poništenje ovog besmislenog i neosnovanog rešenja, kaže Branković za Danas.

Branković dodaje da po aktuelnim propisima Hitna pomoć „nema nikakvu nadležnost da ga kažnjava zbog nenošenja maske“, već je obavezna da o tome obavesti sanitarnu inspekciju i komunalnu policiju, udalji ga iz prostorija i naloži testiranje, te podnese prekršajnu prijavu, a ona to nije učinila.

Zakon i podzakonski akti propisuju „korišćenje lične zaštitne opreme“ i „ne pominju zaštitne maske, kao ni rukavice, koje, uzgred, niko u ustanovi ne nosi 24 časa“.

On nije napustio radno mesto pre vremena jer nije otišao kući, već u centralnu zgradu Hitne pomoći, a nijednim internim aktom nije predviđeno u koliko sati zaposleni treba da dođe iz ispostave u kojoj je završio posao u centralnu zgradu, kaže.

Rukovodstvo Hitne pomoći je protiv Brankovića do sada podnelo četiri disciplinske prijave, od kojih su dve okončane – najnovija novčanim kažnjavanjem, a prethodna „upozorenjem pred otkaz“. Zbog ovakvih odluka on je najavio ili već vodi sudske postupke. Preostale dve prijave su zastarele jer disciplinski postupci nisu pokrenuti u zakonskom roku.

Za šta je sve prozivao rukovodstvo

Miodrag Branković je više puta u toku prošle godine javno upozoravao između ostalog da niška Hitna pomoć ima manjak propisanog broja lekara i terenskih ekipa zbog konstantnog odliva lekara u inostranstvo i penziju, kao i zastarela ili neispravna vozila i medicinske uređaje i neadekvatnu zaštitnu opremu u vreme epidemije korona virusa. U dopisima predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i resornom ministru Zlatiboru Lončaru je za ovakvo stanje okrivio pre svega direktora Živadinovića, koji umesto da rešava problem, „pokreće neosnovane disciplinske postupke prema neistomišljenicima“, dok „njemu podređeni rukovodioci zastrašuju one koji mu se suprotstave otkazima i sprovode diskriminaciju i mobing“. Živadinović je negirao veći deo Brankovićevih optužbi i optužio ga za politikanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari