Hokejaši pre 80 godina trenirali na teniskim terenima u Beogradu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 80 godina dnevni list Vreme pisao je o problemima koji otežavaju život stanovnika Bijelog Polja. List Vreme donosi priču o nedostatku klizališta u Beogradu.

List Vreme na svojim stranicama donosi priču o Bijelom Polju koje se nalazi na reci Lim. Ovaj grad je pre 80 godina imao brojne probleme sa kojima su se susretali njegovi stanovnici. Nije postojao nijedan most za automobile. Prethodni most je bio star i srušio se, pa su građani sami napravili jednu improvizovanu verziju, ali samo za pešake.

Hokejaši pre 80 godina trenirali na teniskim terenima u Beogradu 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Međutim, taj most je nestabilan i čim Lim bude nadošao preti opasnost da ponese sa sobom nestabilnu konstrukciju.

„Kada bi se neko zauzeo da Bijelo Polje dobije most, dobro bi veliko učinio. Ne treba mnogo novca. Postoje kameni stubovi. Samo je potrebna drvena građa“, piše Vreme.

Osim što im je otežano putovanje, stanovnici Bijelog Polja su se tih dana brinuli da se slučajno ne razbole, jer nisu imali gde da se leče niti je imao ko da ih leči. Srez je naseljavalo oko 40.000 stanovnika, a samo jedan lekar se brinuo o svima. Uprkos njegovom entuzijazmu, neumornom duhu i maksimalnoj posvećenosti, nije uspevao svuda da stigne.

Prostor u kojem su se ljudi lečili ne liči na bolnicu i neadekvatno je opremljen. Svaku malo ozbiljniju intervenciju nemoguće je sprovesti u delo, pa se pacijenti šalju u Beograd, Sarajevo ili na Cetinje. Mnogi ne stignu do tamo već ispuste dušu u putu. Novinar zaključuje da je neophodno da ovaj grad dobije pravu bolnicu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda skrenuo je pažnju na problem sa kojim se susreću mladi koji žele da treniraju sportove na ledu. U celoj zemlji ne postoji nijedno klizalište gde se led veštački održava, pa čim grane sunce mladi sportisti nemaju gde da vežbaju.

Hokejaši pre 80 godina trenirali na teniskim terenima u Beogradu 3
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Samo tokom najhladnijih meseci imaju uslove da se usavršavaju. Teniski tereni se poliju vodom, a voda se zamrzne i tada mladi mogu da igraju hokej i treniraju klizanje. Međutim, reporterka lista Pravda opisuje dečake koji dolaze na tenisko igralište i bivaju veoma tužni kada vide da nema leda.

„Leda uopšte nema. Da igramo fudbal, mogli bismo i sada trenirati… Zbogom“, uzviknuo je jedan od njih.

Ta situacija demorališe mlade i sputava ih u želji da se bave sportom. Po oceni reporterke, Beogradu fale prava klizališta i u narednim godinama na tome je neophodno da se poradi.

„Šta je ostalo manjim mestima kad u Beogradu nije sve onako kako bi trebalo da bude! Zato se i pitamo: zašto smo uvek pred nekim preprekama koje nas sprečavaju da napredujemo, a možemo da ih otklonimo sa malo truda“, zaključuje reporterka lista Pravda.

Više o tome možete čitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari