Prekinut je niz Španije. Fudbaleri ove reprezentacije neće odbraniti titulu prvaka sveta koju su osvojili pre četiri godine u Južnoj Africi niti nastaviti odličnu seriju započetu podizanjem trofeja na Evropskom prvenstvu 2008. godine, pošto su u drugom kolu B grupe na Mundijalu u Brazilu poraženi od Čilea sa 2:0, što ih je nakon neuspeha i na otvaranju šampionata protiv Holandije (5:1) dovelo u situaciju da saAustralijom u poslednjem kolu igraju samo za čast i prestiž.

Čileanci su drugim trijumfom na prvenstvu sveta obezbedili mesto u osmini finala, a sa koje će pozicije na tabeli u nokaut fazu znaće se posle međusobnog duela u trećem kolu sa takođe maksimalnom Holandijom, koja je posle velike borbe savladala Australiju sa 3:2.

Od početka meča na legendarnoj Marakani videlo se da Španci pred sobom imaju nerešiv zadatak. U prvom minutu probali su Vidal i Hara i stavili do znanja braniocu titule da će učiniti sve da ih eliminišu već u grupnoj fazi. Uzvratili su puleni Visentea Del Boskea u 15. minutu preko Dijega Koste i Ćabija Alonsa, ali nije bilo promene rezultata. Arangiz je tada preuzeo stvari u svoje ruke pa je najpre asistirao Vargasu (20) za vođstvo Čileanaca, a zatim sačuvao smirenost nakon dobre intervencije Kasiljasa posle šuta Sančeza iz slobodnog udarca i „zapečatio“ sudbinu „crvene furije“ (43). Deluje da su Španci poslednju šansu da uhvate priključak propustili u 53. minutu kada je Bravo odbranio šut Ramosa, a u nastavku akcije Buskets iz peterca loptu poslao pored stative. Do kraja meča mogao je Isla da izrežira pravu katastrofu Španaca, ali je u padu šutirao preko gola (68).

Australijanci se nisu uplašili moćne Holandije, koja je u prvom kolu „načela“ branioca titule, već su visokim presingom uspevali da iskontrolišu dešavanja na terenu. Nedostajao im je završni pas, kojeg nije bilo ni na suprotnoj strani, ali je Arjen Roben u 20. minutu iskoristio grešku Brešana na sredini terena i posle sjajnog trka završio akciju preciznim udarcem, tako da mu dodavanje u šesnaestercu rivala nije ni bilo potrebno. Još se radost „lala“ nije stišala, a Kejhil je najlepšim golom u dosadašnjem toku Mundijala vratio stvari na početak. Mekgovan je pronašao fudbalera Njujorka, koji je uhvatio volej levom nogom i od prečke „zakucao“ loptu u gol nemoćnog Silesena. Ko zna kako bi se stvari odvijale u nastavku meča da su Brešano i(li) Špiranović do kraja poluvremena iskoristili izgledne prilike, ali je sreća bila na strani izabranika Luja van Gala, koji je u sudijskoj nadoknadi prvog dela odlučio da povređenog Indija zameni ofanzivniji Depaj, što se pokazalo kao veoma dobro rešenje. Depaj je stupio na scenu sredinom nastavka, ali su „sokerosi“ tada već bili u vođstvu pošto je Jedinak (54) bio precizan iz jedanaesterca, koji je dosuđen nakon što je Janmat rukom izblokirao centaršut Božanića. Ipak, fudbaler PSV-a je najpre iskorsitio lošu ofsajd zamku rivala i asistirao Van Persiju (58), koji se trećim golom na prvenstvu izjednačio sa Robenom i Milerom na vrhu liste strelaca, a zatim je sa 25 metara uhvatio „na spavanju“ Rajana i postao najmlađi strelac „lala“ na Mundijalima. Ovom pogotku prethodila je odlična prilika „kengura“, ali je Oar prejako centrirao pa je Leki iz neposredne blizine mogao samo grudima da gurne loptu do dobro postavljenog Silesena. Kažnjeni su borbeni Australijanci za taj propust, a snage za novi preokret nisu imali.

Španija – Čile 0:2 (0:2)

Strelci: Vargas 20, Arangiz 43. Grad: Rio De Žaneiro. Stadion: Marakana. Gledalaca: 74.101. Sudija: Mark Gajger (SAD). Žuti kartoni: Ćabi Alonso (Španija), Vidal, Mena (Čile).

Španija: Kasiljas, Aspilikueta, Havi Martinez, Ramos, Alba, Buskets, Ćabi Alonso (od 46.

Koke), Inijesta, Silva, Pedro (od 76. Kasorla), Dijego Kosta (od 64. Tores).

Čile: Bravo, Isla, Medel, Silva, Hara, Mena, Dijas, Arangiz (od 64. Gutijeres), Vidal (od 88. Karmona), Vargas (od 84. Valdivija), Sančez.

Australija – Holandija 2:3 (1:1)

Strelci: Kejhil 21, Jedinak 54p – Roben 20, Van Persi 58, Depaj 68. Grad: Porto Alegre. Stadion: Beira Rio. Gledalaca: 42.877. Sudija: Hamel Haimudi (Alžir). Žuti kartoni: Kejhil (Australija), Van Persi (Holandija).

Australija: Rajan, Mekgovan, Vilkinson, Špiranović, Dejvidson, Mekej, Jedinak, Brešano (od 51. Božanić), Leki, Oar (od 77. Tagart), Kejhil (od 68. Haloran).

Holandija: Silesen, Janmat, Vlar, De Fraj, Indi (od 45. Depaj), Blind, De Jong, De Guzman (od 78. Vijnaldum), Snajder, Roben, Van Persi (od 87. Lens).

Stampedo navijača

Nešto više od stotinu čileanskih navijača, koji nisu imali ulaznice za meč protiv Španije, provalili su u medija centar Marakane pošto su sat vremena pre početka utakmice u pravom stampedu srušili improvizovani zid i pobegli redarima. Ipak, zaustavljeni su kada su naišli na novi red obezbeđenja koje je bilo brojnije, a tom prilikom jedna navijačica je povređena.

Hrvatska i Kamerun igrali noćas

Fudbalske reprezentacije Hrvatske i Kameruna igrali su prošle noći meč drugog kola A grupe u kojem su tražile prve bodove. Hrvati su na otvaranju Mundijala poraženi do Brazila (2:1), dok je Kamerun izgubio od Meksika (1:0).

Roben: Loše smo ušli u utakmicu

– Nismo dobro otvorili meč što nas je koštalo u nastavku utakmice, jer smo konstantno kaskali za Australijom. Igra koju smo pokazali nije bila dobra, ali svejedno nas je dovela na korak do osmine finala – iskren je bio strelac prvog gola za Holandiju Arjen Roben.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari