Holandija, nezadovoljna u šta se pretvorila njena politika tolerancije prema lakim drogama, namerava da ograniči prodaju kanabisa na lokalnu klijentelu, dok će dve opštine koje se graniče s Belgijom potpuno zabraniti prodaju.

„Kafići gde je dozvoljena prodaja hašiša i trava treba da postanu manji i da se orijentišu isključivo na lokalne potrošače“, saopštila je holandska vlada. Nacrt zakona u tom smislu biće podnesen skupštini do kraja godine. Ovom merom će biti „otežana“ prodaja kanabisa milionima turista koji svake godine dolaze da kupuju laku drogu u Holandiji, a posebno u graničnim zonama i u Amsterdamu, objašnjava se u saopštenju ministarstva pravde.

Organizovaće se proba ovih novih mera u oblast Mastrihta, na jugoistoku gde će pristup 30 kafea biti ograničen samo na one koji imaju članske karte. Oni će moći da kupe samo po tri grama kanabisa koji će morati da se plate isključivo holandskom bankovnom karticom. U Holandiji je 1976. zakonom dozvoljeno posedovanje i konzumiranje pet grama kanabisa koji se prodaje u kafićima koji za to imaju dozvolu. Ova „politika tolerancije“ prema lakim drogama je postala pravi problem za vlasti zemlje. Gajenje i prodaja kanabisa na veliko, koja je zabranjena ali neophodna da bi se snabdevali ti kafići, su u rukama kriminalnih grupa u poslu čiju vrednost policija procenjuje na dve milijarde evra godišnje.

Gradonačelnici dva pogranična grada na jugu zemlje Bergen-op-Zom i Rosendal, gde po 25.000 turista nedeljno dolaze zbog droge, posebno Belgijanci i Francuzi, odlučili su da potpuno prestanu sa prodajom kanabisa u njihovih osam lokala. Odluka je doneta u oktobru 2008. a stupa na snagu u sredu. Ta kontroverzna mera izazvala je veliku debatu u Holandiji o tome kakvi su rezultati holandskog modela tolerancije za lake droge. Vlasnici lokala su se žalili zbog ove odluke i tražili da se ona ukine. Sud će o žalbi odlučiti sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari