Nekoliko osnovnih škola u Velikoj Britaniji uvelo je kao školsku literaturu priče sa gej i lezbijskim likovima, kako bi se najmlađi upoznali sa homoseksualizmom kao životnim stilom. U školski program uvrštene su priče poput „Kralj i kralj“ o gej princu ili „Za tango je potrebno troje“ o gej pingvinima koji se zaljubljuju i podižu usvojeno dete.

Nekoliko osnovnih škola u Velikoj Britaniji uvelo je kao školsku literaturu priče sa gej i lezbijskim likovima, kako bi se najmlađi upoznali sa homoseksualizmom kao životnim stilom. U školski program uvrštene su priče poput „Kralj i kralj“ o gej princu ili „Za tango je potrebno troje“ o gej pingvinima koji se zaljubljuju i podižu usvojeno dete. Projekat pod nazivom „Nema autsajdera“ vredi 1,16 miliona dolara i ima podršku Ministarstva obrazovanja. Cilj programa je, kažu njegovi autori, da pomogne školama da se priviknu na nova pravila promovisanja homoseksualizma kao načina života. Program je izazvao bes mnogih koji smatraju da je reč o neprihvatljivoj homoseksualnoj propagandi, pa i zlostavljanju dece. Predstavnici projekta „Nema autsajdera“ odbacuju kritike i kažu da su deca dobro prihvatila program. Oni navode da su u jednoj školi koja učestvuje u projektu mališani iskoristili predložak „Kralja i kralja“ i napisali alternativne verzije „Pepeljuge“.
Velika Britanija je 2003. ukinula zakon kojim se lokalnim vlastima zabranjuje promovisanje homoseksualizma kao životnog stila, a projekat „Nema autsajdera“ je prvi pokušaj da se gej pitanja uvedu u osnovne škole. Autori projekta tvrde da je on inspirisan izjavom južnoafričkog arhiepiskopa i dobitnika Nobelove nagrade Dezmona Tutua koji je 2004. rekao: „Svi su insajderi, nema autsajdera – bilo da je reč o veri, boji, polu ili seksualnosti“. Direktorka projekta Elizabet Atkinson objašnjava da je jedan od glavnih ciljeva projekta sprečavanje maltretiranja dece homoseksualnih roditelja, ili dece za koju njihovi vršnjaci smatraju da su gej. „Želimo da stvorimo okruženje u školi gde niko neće biti autsajder“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari