Hoti: Priština dobila od Srbije 1.000 testova za korona virus 1Foto: EPA-EFE/DIEGO AZUBEL

Srbija je donirala Institutu za javno zdravlje u Prištini 1.000 testova za korona virus, u okviru saradnje regiona protiv kovid-19, potvrdio je portparol kosovskog Ministarstva zdravlja Faik Hoti za KoSSev.

Hoti je rekao da je Kosovo, sa druge strane, na zahtev gradonačelnika iz opština sa srpskom većinom „omogućilo lekarskim timovima iz Srbije da periodično ulaze na Kosovo radi pružanja medicinskih usluga pripadnicima srpske zajednice.

Dodao je da ujedno kosovsko Ministarstvo zdravlja preko Instituta za javno zdravlje sprovodi testiranje svih manjina, uključujući Srbe, te da je obezbedilo profesionalnu zaštitnu opremu i zdravstvenom osoblju u opštinama sa srpskom većinom.

„Pandemija bi trebalo da pomogne ljudima da pokažu solidarnost i pomažu jedni drugima kako bi se zaštitilo zdravlje građana bez razlike“, dodao je Hoti.

Kako je prethodno pisala Gazeta Express, zadužen za uručenje donacije bio je oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević, preko prelaza Jarinje.

Prethodno je Hoti u objavi na Fejsbuku saopštio da će Kosovo danas dobiti još 2.000 testova, te da će se danas ujedno znati ko je dobio na tenderu za nabavku još od 10.000 do 13.000 testova na Kosovu.

Donacija iz Beograda stiže samo dva dana nakon što je ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar razgovarao na video konferenciji sa kosovskim ministrom zdravlja Arbenom Vitiom, o situaciji u vezi sa virusom korona na terenu, saradnji i merema za borbu protiv pandemije.

Domaćin video konferencije posvećenoj hitnoj situaciji sa kovid-19 na Zapadnom Balkanu je bila Italija.

Nakon konferencije italijanski ambasador u Prištini Nikola Orlando u objavi na Tviteru pozdravio je posvećenost ministara zdravlja „u prevazilaženju distance i fokusiranju na zdravlje svih građana kao prioritet“.

Već narednog dana zajednička poruka podrške ministrima stigla je i od američkih ambasadora u Beogradu i Prištini, Entonija Godfrija i Filipa Kosneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari