Načelnik opštine Glamoč Radovan Marković izjavio je da je život oko 2.500 Srba povratnika u ovoj opštini postao neodrživ zbog diskriminatorskog odnosa kantonalnih vlasti iz Livna i obespravljenosti, naročito u oblasti zapošljavanja.

– Hrvati u Glamoču se prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima izjašnjavaju kao Srbi samo da bi formalno bio popunjen broj o nacionalnoj zastupljenosti – rekao je Marković medijima Republike Srpske, dodajući da u poštama, Telekomu ili elektrodistribuciji nema nijednog zaposlenog Srbina.

On je saopštio podatak da je u Glamaču zaposleno oko 500 radnika, među kojima je zanemarljivo mali broj Srba, iako su oni većinsko stanovništvo jer ih trenutno ima oko 2.500, Bođnjaka 1.200, a Hrvata 1.000.

– Mi ovde čak i ne znamo gde i kada se objavljuju konkursi za zapošljavanje u javnom sektoru, jer se objavljuju u nekim internim (hrvatskim) glasilima sakrivenim od Srba – kaže Marković.

On je podsetio da je, zbog nepodnošljivog položaja Srba povratnika i neodrživog ekonomskog stanja u Glamoču zatražio sastanak sa predsednikom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Mustafom Mujezinovićem, od koga će zatražiti pomoć za rešavanje problema te opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari