Hrvatski novinar srpskog porekla 1Foto: FoNet/ CROPIX Davor Pongracic

Hrvatski novinar Aleksandar Stanković, voditelj kultne emisije „Nedeljom u dva“ koja se širom regiona gleda gotovo dve decenije, došao je u žižu javnosti neobičnim potezom – u želji da ugosti Đorđa Balaševića, čiji je veliki fan, zakupio je bilbord u Novom Sadu i poručio mu da ga čeka.

Šarmantni voditelj britkog jezika za koga ne postoje tabui niti pitanja koja se ne smeju postaviti, tokom bogate karijere u udarnom terminu hrvatske državne televizije ugostio je sve viđenije javne ličnosti iz regiona – od estradnih umetnika, preko glumaca, do političara i aktivnih učesnika rata.

Kada u emisiji gostuje neko iz Srbije, ili je tema rat iz 90-ih, Stanković po pravilu bude žrtva brutalnih uvreda i napada. U više navrata je rat u Hrvatskoj nazvao „građanskim“, što se nije dopalo hrvatskim ultradesničarima. Hajka je posebno bila izražena krajem 2017. kada mu je gost bio veteran odbrane Vukovara, Predrag Mišić. Loš Srbin, šljam, genocidni provokator… samo su neki od izraza kojim su domoljubi nazivali novinara, tražeći njegov otkaz. Od Stankovića se ogradila i njegova matična kuća, HRT, ali je on istim tempom nastavio da radi svoje emisije.

„I Srbi i Hrvati me podjednako živciraju u svojoj gluposti i žao mi je što su došla neka opaka vremena da nam 20 godina nakon rata dominiraju ratne teme“, rekao je Stanković u jednom intervjuu, navodeći da mu je najgore iskustvo bilo kada ga je nepoznati čovek na ulici pljunuo, nazivajući ga „komunističkim đubretom“. Najneprijatnija situacija mu je bila kada ga je Emir Kusturica najurio sa Mećavnika, nezadovoljan pitanjima i tokom razgovora. Ekipi je oduzet snimljen materijal, pa nakon nedelju dana vraćen.

Jedini gost koji je tražio pitanja unapred bio je Boris Tadić u vreme svoje vladavine. „Dan pred intervju, ljudi iz njegovog okruženja su mi ultimativno tražili da dostavim sva pitanja. Dostavio sam tridesetak. Od tih pitanja postavio sam svega pet, a sve ostalo su bila neka druga. Tadić je reagovao dobro, ali oni su se jako naljutili i odmah nakon intervjua nas dobro izribali“, prisetio se Stanković. Kaže da se Tadić odljutio nakon dve godine, kada je sišao sa vlasti, i tada mu ponovo došao u goste.

Aleksandar Stanković je rođen 8. aprila 1970. u Subotici. U Karlovac se preselio 1977, a u Zagreb 1985. Studirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Novinarstvom je počeo da se bavi 1995, prvo na radiju a potom na televiziji. Kultnu emisiju „Nedeljom u dva“ vodi od 2000. Objavio je tri knjige poezije, ali i knjigu „Sto faca i Aca“ u kojoj otkriva nepoznate detalje o gostima koji su prošli kroz njegovu emisiju. Hrvatsko novinarsko društvo proglasilo ga je novinarom godine 2009. Oženjen je Željkom Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari