Sporni datum i krivična prijava: Još nejasno da li se sa Novakovim PCR testom manipulisalo 1foto EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

Ni nakon završetka Australijan opena ne smiriju se strasti niti kontroverze u vezi sa PCR testom Novaka Đokovića.

Tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu navodeći da je test najboljeg svetskog tenisera validan, međutim, nije odgovorilo na pitanje koje su postavili brojni međunarodni i ovdašnji novinari – da li se testom manipulisalo, s obzirom da su pojedini mediji dokazali da test iako validan, nije unet 16. decembra u sistem, već 26.

Druga kontroverza tiče se podnosioca krivične prijave protiv Đokovića, izvesnog Budimira Groma, za koga su novinari Blica, povodom drugog slučaja, utvrdili da se lažno predstavlja, odnosno da je reč o Nikoli Tulimiroviću, nekadašnjem narodnom poslaniku, „lažnom vlahu“ i programeru „sumnjiivih namera“.

„Budimir Grom“ je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog dela Falsifikovanje isprave. U prijavi je ukazano da su nepoznata lica falsifikovala PCR potvrdu koju je upotrebio Novak Đoković radi medicinskog izuzeća za ulazak u Australiju. Međutim, tužilaštvo je krivičnu prijavu odbacilo navodeći da su izvršene provere, i da je utvrđeno da je Novak više puta testiran, te da su i potvrde o rezultatu testiranja od 16. decembra 2021. i od 22. decembra 2021. godine validne, i da nikakvog falsifikata nije bilo.

Šta su bili motivi Tulimirovića da podnese krivičnu prijavu i zbog čega to nije učinio pod svojim imenom i prezimenom ostaje nepoznanica, jer se nakon odluke tužilaštva nije oglašavao.

Inače, Tulimirović je do pozicije narodnog poslanika došao kao član stranke „Nijedan od ponuđenih odgovora“ koja se lažno predstavljala kao manjinska stranka vlaške nacionalne manjine što je bio jedini način za njihov ulazak u Narodnu skupštinu.

Takođe, nedavno je bio u žiži interesovanja kada je pokrenuo internet sajt preko kojeg je skupljao lične podatke o biračima opozicije i izazvao veliki politički skandal u našoj zemlji. Da je Budimir Grom ustvari Nikola Tulimirović, koji je stajao iza pomenutog sajta, otkrio je nedavno „Blic“ analizom HTML koda u koji uvid imaju svi posetioci tog sajta pritiskom na desno dugme miša i izborom odgovarajuće opcije. Otkriveno je da upravo izvesni Budimir Grom stoji iza cele priče, da bi dodatno, petominutno istraživanje na Guglu ukazalo da je zapravo reč o Tulimiroviću.

– Iskreno, nisam se setio (da se predstavim) jer sam žurio da što pre objavimo sajt i da ljude ne zamaram sa prevelikim brojem podataka. Ali, verovatno i da sam se setio ne bih se predstavio jer bih verovatno odmah bio prozvan da sam nekoga silovao ili ubio, kao što su kružile priče za Sašu Jankovića – prokomentarisao je tada Tulimirović-Grom.

Na pitanje da li sada tužilaštvo može da pokrene postupak protiv Tulimirovića zbog lažnog predstavljanja u krivičnoj prijavi, advokat Vladimir Terzić navodi za Danas da takva mogućnost ne postoji.

– Ne može da odgovara za krivično delo lažno prijavljivanje lice koje prijavi nekoga, čak i pod lažnim imenom, ukoliko se ne utvrdi da je podnosilac prijave znao da prijavljeni nije izvršilac krivičnog dela ili da krivično delo nije izvršeno. U konkretnom slučaju, postojala je sumnja da je Novak nešto uradio što možda nije po zakonu, a tu sumnju su podstakli pravosudni organi Australije, pa zbog toga mislim da taj podnosilac  prijave (anonimni ili pod pseudonimom) ne može krivično odgovarati. Inače, nije baš lako dokazati da je podnosilac prijave znao da krivično delo nije izvršeno ili da prijavljeno lice nije izvršilac – objašnjava Terzić.

Advokat Jovica Todorović kaže za Danas da ga kao pravnika, posebno zabrinjava devalvacija važnih pravnih instrumenata i instituta kao što je krivična prijava.

– Krivična prijava je moralna i pravna obaveza savesnog i odgovornog građanina. Međutim, taj se pravni instrument ofucao, jer se koristi radi klevetanja, radi marketinga, radi raznih manje ili više jasnih razloga, koji pak nemaju veze sa njegovom zakonom propisanom svrhom. Zato danas kada čujete da je neko protiv nekoga podneo krivičnu prijavu, to više ne znači ništa. Osim možda da je time ‘’zaslužio’’ da bude vest u medijima. Razlog tome je što institucije pravnog poretka i vladavine prava ne vrše svoje nadležnosti i ne ostvaruje se njihova ustavna i zakonska svrha – ističe Todorović.

Prema njegovim rečima, ceo slučaj govori da smo moralno i etički toliko posrenuli da ni jednu instituciju više ne možemo da sačuvamo, „pa niti tog divnog mladog čoveka, i sportistu koji je postao nacionalna ikona i institucija“.

– Vakcinisan sam tri puta, veliki sam kritičar Aleksandra Vučića i njegovog režima, smatram ih najvećim zlom koje nas je zadesilo posle Broza. Ali, to nije razlog da osuđujem Novaka zato što se možda nije vakcinisao ili zato što je otišao u posetu Predsedniku Republike. On ima pravo na svoj stav i u pogledu vakcinacije i u pogledu toga koga će da posećuje i zašto. I ti njegovi stavovi se moraju poštovati i kada se ne slažemo sa njima, jer je Nole to zaslužio. Zaslužio je tako što je jedan od retkih ljudi koje svojoj deci možemo navesti kao pozitivan primer. „Budi vredan, pristojan, uporan, kulturan, i bićeš uspešan kao Nole“. Koga još možemo navesti iz našeg roda kao takav primer svojoj deci? Možda još nekog, ali mnogo ih je malo da bismo ih trošili – zaključuje Todorović.

Nije sporan test, već datum

Novinar Nemanja Rujević naveo je na Tviteru da nije sporna validnost Novakovog testa, već to što redni broj testa ne odgovara danu kad je rađen. Kako je istakao, ako je sve čisto zašto se ne odgovori na konkretna pitanja koja su upućena svim nadležnim institucijama. U svom tekstu u Vremenu, Rujević je izneo podatke do kojih su došli i drugi međunarodni novinari, koji ukazuju da Đoković nije ni testiran na koronu 16. decembra, „nego je test kontradatiran i ubačen u bazu podataka deset dana kasnije“.

„Prema podacima koje su prikupili istraživači, i testovima u koje Vreme ima uvid, šifra potvrde u gornjem levom uglu svakog zvaničnog testa predstavlja redni broj testa onako kako je unet u centralni registar. I tu se dolazi do anomalije: navodno stariji test od 16. decembra unet je znatno kasnije nego negativni test od 22. decembra.

Kada se uporedi broj obavljenih testova u Srbiji – na osnovu zvaničnih podataka sa sajta covid19.rs – proizilazi da je test datiran na 16. decembar zapravo unet u sistem 26. decembra“, navodi se u tekstu Vremena.

Susret Vučića i Đokovića – odličan predizborni potez

Novak Đoković bio je juče u zvaničnoj poseti kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zahvalivši mu se što je bio uz njega tokom australijske sage. Ova poseta prvog tenisera sveta izazvala je revolt kod velikog broja građana. Međutim, neki su stali na njegovu stranu podsećajući da je Đoković imao susrete i sa Borisom Tadićem tokom njegovog predsedničkog mandata, te da ga je Tadić 2012. odlikovao ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Srbije u svetu.

Nesumnjivo je da najveću korist od jučerašnjeg susreta ima Vučić, jer je to odličan marketinški potez dva meseca pred izbore.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari