I dalje nejasno kako su izabrani zamenici tužioca 1Foto:Janson_morison_FI_

U situaciji kada javnost opravdano sumnja u legalnost najvećeg konkursa za izbor zamenika tužilaca koji je ikada sproveden, nedopustivo je izbegavanje odgovora na ključna pitanja, jer to narušava poverenje građana u pravosuđe i institucije države.

Ovo je danas saopštio Alumni klub pravosudne akademije (AKPA).

Naime, Državno veće tužilaca (DVT) dostavilo je odgovor Alumni klubu Pravosudne akademije (AKPA) po zahtevu za dostavljanje informacija od javnog značaja u vezi sa aferom u izboru 52 zamenika tužilaca, kada je sa sednice isključena javnost i predlog o izboru kandidata donet po unapred pripremljenom spisku.

Međutim kako je saopštio Alumni klub iz ovog odgovora s ne vidi u kom krugu ljudi, po kom kriterijumu i na osnovu kog ovlašćenja je sastavljen spisak koji je samo formalno usvojen na sednici DVT na kojoj je prethodno isključena javnost pre rasprava o bilo kom kandidatu, zbog čega će uložiti žalbu Povereniku za inoformacije od javnog značaja i tražiti intervenciju Zaštitnika građana.

Iako je DVT ranije tvrdilo da je postojala “pripremna sednica” na kojoj je raspravljano o kandidatima, a koju zakon ne poznaje, iz novog odgovora DVT proizlazi da takve sednice nije bilo, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari