I mentor odgovoran za doktorat Malog

Profesorka Vera Dondur, nekadašnja predsednica Nacionalnog saveta za nauku

Ostavite komentar


  1. Upravo tako! Svi doktorati odbranjeni nakon 2000 (opciono nakon uvođenja Bolonje, mislim, 2004) treba da budu temeljno provereni. Najbolja opcija je da svaki kandidat pripremi 20-30 strana obrazloženja i dokaza originalnosti svoje teze (u trenutku kada je bila odbranjena), radova, publikacija i citiranosti proisteklih iz nje i to podnese nezavisnoj (međunarodnoj?) komisiji na analizu i odbranu. Treba ostaviti dovoljan rok, na primer godinu dana, i mogućnost da se traženo i ne uradi, čime bi se doktorat bez pompe i prevelike sramote po kandidata automatski (samo)ukinuo. U slučaju da Dr ne bude potvrđen, ukinula bi se, retroaktivno, sva prava i koristi stečena zahvaljujući istom u periodu dok je važio.
    Ovo bi jedino bilo pošteno, mada sumnjam da bi naišlo na podršku u akademskoj zajednici.

    1. Postovani Petrovicu, slazem se sa Vama. Hiperprodukcija doktorskih disertacija od uvodjenja Bolonje je evidentna.Kao neko ko je decenijama u nauci imala sam prilike da se uverim u kvalitet disertacija. Titula doktora nauka je obezvredjena i treba naci nacin da joj se vrati ugled. Minimum 10% doktorata ne zasluzuje promociju. Ukazivala sam maticnom fakultetu zana neke pojave, odsusutvo naucnog doprinosa, ne ispunajvanja uslova za odbranu…ali sam naisla na salvu osude. Tu je proble-fakulteti su u izboru odbrane akademske cestitosti odlucili da brane lazima „ugled fakulteta“ i izbegnu medijsku paznju. Pretersti sve doktorske disertacije od Bolonje.

  2. Moj Petroviću, ne vidim zašto bi se ovolikom broju doktora nauka nametala obaveza da još dodatno pravdaju svoj rad samo zato što je doktorat ušao u modu kod političara. Izvolite, ako Vas to baš zanima, proverite doktorate koji Vam se učine sumnjivima, baš kao što je to uradio prof. Karapandža i pokrenite postupak. Za početak, proverite doktorate kod kojih je mentor bio isti kao i kod doktorata Siniše Malog, ko zna šta će tu da se nađe. Već sada ima nekoliko potencijalnih kandidata za sumnju, prroverite pa prijavite rezultat. Ne treba da ispašta cela akademska zajednica zato što ima nepoštenih pojedinaca, niti da svi budu izloženi sumnji.

    1. Moja Doktorka, hvala Vam na komentaru moga komentara. Jasno je da bi postupak iziskivalo određeni trud, svakako ponajmanji od onih koji su u pitanju ovom potpuno ispravni, ali ne čini li Vam se da bi upravo oni pozdravili mogućnost da se definitivno i formalno distanciraju od muljatora kojih, priznaćete, ni na jednom univerzitetu našem ne manjka?

    2. Pa ako nosiš yitulu u čemu je problem da je dokažeš
      Hoćeš da kažeš da svoje znanje ne koristiš,da ne pratiš šta se u tvom sektoru predaje,govori,piše.Treba i tebi proveriti doktorat.Glupo je da doktor iz 2000 bude i doktor 2019g.

  3. Upravo tako pored Sinise Malog plagijatora ( lopova ), potrebno je da istom merom bude sankcionisan tzv mentor, profesor u saucesnistvu kradje kao i kompletna komisija ispred koje je plagijat „odbranjen“, jer i oni snose odgovornost kao saucesnici u kradji. Na redu je i ministar policije tzv doktor Nebojsa Stefanovic, koji do duse nije vidi se zavrsio ni osnovne studije kako treba i da je i njih „Megatrend doktor“ plagirao uz saucesnistvo vlasnika tog vec sada prokuzenog fakulteta koji izdaje ( stancuje ) diplome kao „cekove bez pokrica“. Na red dolazi i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabakovic i njen veoma cudan i podozriv „doktorat“, kao i sto je bio Tomislav Nikolic ( Toma – diploma ) doduse ne kao „doktor“ nego kao osoba koja i ne zna gde mu je toboznji fakultet i na cemu je diplomirao. A zasto da ne i „doktorat“ proslavljenog vaterpoliste Aleksandra Sapica koji je naveo tobozji fakultet koji ne postoji nego je na toj adresi obicna livada. Ima jos puno u vladajucoj stranci i strankama laznih doktora i magistara a verovatno i sa laznim svedocanstvima o zavrsenim srednjim skolama. U Srbiji je gotovo sve laz a u lazi su „kratke noge“ kako kaze nas narod a i ko laze taj je spreman i da ukrade, sto vidimo iz primera kobajagi „doktora“ i ministra za finansije Sinise Malog, malo li je… dr mali.

    1. Zaboravio di magistra Velju koji jeagistrirao baš kad je bio ministar.Imamo mi još bisera-najmlađi doktor nauka u SKJ ,student generacije Šešelj,verovatno je po komunističkoj liniji i Vučić dobio fiplomu.Pogledajte ko su mu bili roditelji i za koga su radili u Jugoslaviji .

  4. Ukoliko se doktorati ne ispitaju to kompletno degradira Univerzitet u Srbiji. Ukoliko su se diplome, masters i doktorati delili u privatnim kompanijama, ili cete tome stati na put ili dopustite da Vam Policiju, Vojsku, Medicinu i sva ostala zanimanja vode diletatnti i politicki poltroni.

  5. Ja imam originalan predlog. Uzeti nasumično po nekoliko diplomskih radova sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta urađenih do 1980. godine i sa njima uporediti doktorate i radove novoizabranih srpskih akademika, pa koji može da se meri sa njima, neka zadrži zvanje. Uveren sam da 99% ne može. Bilo bi i za nove doktore i za nove akademike: ‘Ajde sad čibe!

    1. Uvesti švedski model.Tamo svaki sa zvanjem dr i više svakih 5 god polaže.Nemože neko ko je postao dr u sedamdesetim,osamdesetim itd da bude isti u rangu sa fokyorom iz 2019.Da gledamo istini u oči posle doktorata doktor više ne prati ništa iz svoje oblasti.

  6. Bravo Prof Vera Dondur. . Konačno si postavila pitanje odgovornossti mentora i članova komisije.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.