I pored propusta niko neće krivično odgovarati 1Foto: Fonrt/Božidar Petrović

Za pad vojnog helikoptera kada je 13. marta prošle godine poginulo svih sedam osoba koje su se u njemu nalazile- niko neće krivično odgovarati. Tako je odlučilo Više javno tužilaštvo u Beogradu.

U helikopteru se bili: pilot major Omer Mehić i kapetan Milovan Đukarić, mehaničari zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, lekar novopazarske bolnice DŽevad LJajić i njegov kolega anestetičar Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović, dečak koji je bio star samo pet dana.

Ipak, javnost je i dalje ostala bez odgovora na brojna pitanja, između ostalih i zašto nije ispoštovana procedura prilikom poletanja, odnosno zašto o ovoj operaciji nije bio obavešten načelnik Generalštaba VS i zbog čega je helikopter morao da sleti na surčinski aerodrom, iako je helikopterska posada tražila da sleti na aerodrom u Batajnici ili na VMA.

Slično je pitala i narodna poslanica Gordana Čomić (DS) na Fejsbuku – ko je ministru odbrane dao informacije na osnovu kojih je on doneo naredbu o pokretanju spasilačke misije i ko je menjao plan leta pri povratku helikoptera u Beograd?

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, ukazuje za Danas da „nakon što je Vojnodisciplinski sud kaznio dva visoka oficira VS zbog propusta koji su prethodili tragičnom događaju, za očekivati je bilo da tužilaštvo ipak pokrene postupak i da sud oceni da li je bilo propusta i odgovornosti“.

– Ovako će ostati otvoreno pitanje da li je tužilaštvo svoj posao uradilo u skladu sa zakonom ili pod političkim pritiskom. Očekujem da javnost bude u potpunosti upoznata sa svim detaljima koji su uzrokovali pad helikoptera, a ne da se ceo slučaj završi samo na saopštenju – ističe Šutanovac.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, ukazuje za Danas da je odluka tužilaštva potpuno očekivani ishod celog slučaja.

– Može se opisati sve uobičajenim scenarijom. Dakle, skupili se PR-ovi i dogovorili da sada puste ovakvu odluku, jer je letnja sezona, pa će manje javnosti biti obavešteno. Ovo je slavodobitno za vlast, pošto su izgubili jedan, a dobili dva helikoptera – ističe Radić i naglašava da je „ovo kraj priče“ o padu helikoptera.

Više javno tužilaštvo u svom saopštenju navodi sledeće: „Nakon završenog predistražnog postupka, sveobuhvatnog razmatranja događaja, činjeničnog stanja, izjava više desetina saslušanih svedoka, obavljenih kompleksnih veštačenja, nalaza i mišljenja Komisije za osnovno ispitivanje udesa i Komisije za ispitivanje vanrednog događaja, tužilaštvo je našlo da nema mesta pokretanju krivičnog postupka u odnosu na lica koja su učestvovala u pripremanju i izvršenju zadatka, jer nije utvrđeno da su sa umišljajem ili iz nehata u konkretnom slučaju preduzete radnje koje bi predstavljale elemente bića bilo kog krivičnog dela“.

Kako se dalje ukazuje, u predistražnom postupku je utvrđeno da je u lancu komandovanja prilikom planiranja i pripreme zadatka, „došlo do propusta koji nemaju krivično pravnu, već eventualno disciplinsku težinu, a vezano za lanac komandovanja, što se nesumnjivo utvrđuje iz iskaza saslušanih svedoka i sadržine nalaza i mišljenja stručnih lica, koja su u formi veštačenja sprovedena tokom predistražnog postupka“.

„Tužilac je imao u vidu i cenio i činjenicu da je prema brigadnom generalu Predragu Bandiću i general majoru Ranku Živaku pokrenut disciplinski postupak i ta okolnost nije uticala na stav tužilaštva da bude doneta drugačija odluka. Odluka tužilaštva bazirana je i potkrepljena isključivo na prikupljenim dokazima tokom predistražnog postupka“, zaključuje tužilaštvo.

Za ovaj tragičan događaj nije bilo ni političke odgovornosti – tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić smenjen je, ali ne zbog smrti sedam osoba u padu helikoptera, već zbog seksističke izjave novinarki B92: „Volim novinarke koje lako kleknu“. Od Gašića juče nismo uspeli da dobijemo komentar, ali je za N1 u kratkom telefonskom razgovoru rekao: „Poštujem odluku tužilaštva u vezi sa slučajem helikopter, međutim, pošto se ne mešam u rad tužilaštva, ne želim ništa dalje da komentarišem o tome“.

Podsetimo da je upravo Gašić telefonom izdao naredbu generalu Bandiću za hitno izvođenje ove operacije.

Ni ministar zdravlja Zlatibor Lončar ni na koji način nije odgovarao za pogibiju sedam ljudi, iako je te kobne noći bio u centru dešavanja. On je i dalje ministar zdravlja, a insistirao je da prisustvuje sletanju helikoptera i prihvatu bebe. Jedina presuda doneta je sedam meseci nakon pada helikoptera, dakle, 23. oktobra 2015, kada je Vojni disciplinski sud disciplinski kaznio dvojicu generala Predraga Bandića i Ranka Živaka tako što im je zabranio napredovanje u karijeri jednu, odnosno dve godine.

I sam premijer Aleksandar Vučić izjavio je da stoji uz Gašića i Lončara. „Vidim hajku protiv Gašića i Lončara, koji su hteli da spasu jedno dete. Ja preuzimam odgovornost. Da su me pitali, a nisu, ja bih rekao – spasite dete. Gašića i Lončara neću da dam“, rekao je tada Vučić.

 

 

Zaključci vojnih komisija
Dve vojne komisije koje su ispitivale uzroke pada helikoptera, zaključile su da je osnovni uzrok nesreće ljudski faktor, da je posada doživela prostornu dezorijentaciju kao posledica zamora, emocionalne prenapregnutosti i kompromitovanom funkcijom pažnje, da su tokom donošenja odluka svi učesnici bili su izloženi pritisku i očekivanjima hitnosti medicinskog zbrinjavanja deteta što se posebno odrazilo na odabir konačne destinacije sletanja, da odgovornost snosi vođa posade helikoptera XT-48, a deo odgovornosti drugi pilot i letač tehničar, te da odgovornost snosi i komandant 204. Vazduhoplovne brigade zbog propusta u planiranju i organizaciji leta.

 

Hronologija nesreće
Podsetimo, vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd srušio se u blizini aerodroma Nikola Tesla. Akcija spasavanja bolesne bebe počela je oko 21 čas tog 13. marta, kada je odron presekao put sanitetu koji ju je prevozio iz Novog Pazara u kragujevačku bolnicu. Dete je imalo probleme sa disajnim organima i bilo je u teškom stanju, a postojala je opasnost da ostane bez kiseonika na putu, jer su zalihe bile pri kraju. Ubrzo je angažovan vojni helikopter, a odmah su se oko slučaja angažovali i ministri Gašić i Lončar. Letelica je stigla do beogradskog aerodroma odakle je dete trebalo da bude prebačeno na Institut za majku i dete, ali su vremenski uslovi onemogućili sletanje. Helikopter je ubrzo nestao sa radara, a kontakt kontrolnog tornja sa posadom izgubljen je u 22.31. Letelica je pronađena u blizini aerodroma, pored auto-puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari