I u porodilištu po islamskim propisima 1Foto: FreeImages/Erik Plomp

Medžlis za Novi Pazar, koji je u sastavu Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, obezbedio je adekvatnu odeću za pacijentkinje koje se odevaju po islamskim propisima, Ginekološko-akušerskog odeljenja u novopazarskoj Opštoj bolnici.

 Predstavnici IZ u Srbiji su donirali po 200 spavaćica i hidžaba. Vrednost donacije je oko 3.000 evra. Donatori su rekli da spavaćice mogu da koriste sve žene bez obzira na veru i naciju, a da su hidžabi namenjeni samo ženama koje se odevaju po islamskim propisima.

Načelnik GAO Adi Škrijelj je rekao da je svaka donacija ovom odeljenju dobrodošla, ali i da oni nisu obavezni da ženama koje borave na ovom odeljenju obezbeđuju bolničku opremu u skladu sa njihovom verskom i nacionalnom pripadnošću. Oblačenje muslimanki koje su pod hidžabom na ovom odeljenju postalo je aktuelno pre šest godina. To je tada izazvalo negodovanje menadžmenta Zdravstvenog centra, jer je to „građanska ustanova u kojoj se primenjuju ista pravila za sve pacijente bez obzira na veru, nacionalnost i pol i da je ambijent bolnice uspostavljen u skladu sa zakonom i da ne sme biti drugačiji od ostalih bolnica u zemlji“.

Pre šest godina gradska uprava je obezbedila 30 kompleta spavaćica koje pokrivaju celo telo i isto toliko marama (hidžaba) za kosu. Ovakve donacije su stizale i prethodnih godina, ali su se svodile na desetak spavaćica i hidžaba.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.