Igor Božić (N1): Vučić neskriveno mrzi novinare 1foto Goran Srdanov

„Način na koji je predsednik Srbije prokomentarisao mrak na ekranima N1 i Nove S je zapravo dokaz da on ne razume pojam slobodnih medija“, kaže za Danas programski direktor N1 igor Božić, upitan da prokomentariše izjavu Aleksandra Vučića u vezi sa jučerašnjim prekidom emitovanja programa ove dve televizije.

Program je tokom 24 sata zamenio telop sa crnim ekranom na kome je bila ispisana poruka “Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija”.

– Vučićevo omalovažavanje pitanja koje smo otvorili je skretanje teme, ali i kreiranje narativa koji se kasnije širi u tabloidima i na nacionalnim kanalima. Neskriveno pokazuje mržnju, čak i vređa novinare. Aluzije na komentare Mile Štule verovatno je trebalo da ponize Jelenu Obućinu. A kako bi neko ko je tada bio generalni sekretar SRS i ministar informisanja kaznio medije 67 puta u ukupnom iznosu oko 2,5 miliona nemačkih maraka mogao da razume nezavisne medije. Mediji su za njega samo instrument vladanja – ističe Božić.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se juče javnosti posle bilateralnih sastanaka koje je imao u okviru Samita EU-Zapadni Balkan u Tirani.

On se osvrnuo na to što su televizije Nova S i N1 od ponoći 6. decembra prestale da emituju reodvni program.

„Mislim da je važno da se kaže da niko nije zamračio izveštavanje, već da su to sami uradili. Ako oni sami imaju problema sa izražavanjem, to je onda problem za njih i njihovog vlasnika. Ja ne veurjem da se oni bore za vas ukoliko imaju problem u izražavanju, a ako se bore za sebe, onda je to problem za njih jer im vlasnik ne dozvoljava da na slobodan način izražavaju svoju volju. A zašto danas? A vi to kao ne znate? Ne mogu da vam objasnim koliko se neko potresao što medijski i fudbalski tajkun hoće da još malo zaradi. Ništa posebno, ali sam saglasan da treba da se razgovara o tim medijima gde je evidentna medijska nesloboda i gde postoje loši pokušaji imitiranja Mile Štule, kao i mnogih drugih“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari