Igor Jurić: Dragan Marković Palma aboliran pričom bez dokaza, Gašić je shvatio grešku sa seksističkom izjavom (VIDEO) 1foto: Siniša Obrenić/Danas

Gostujući u Danasovom „Intervjuu na mreži“ direktor Centra za zlostavljanu i nestalu decu govorio je o aktuelnim slučajevima nasilja, odnosu sa ministrima policije, očekivanjima od Bratislava Gašića, intervjuu Informera sa višestrukim silovateljem, ali i o slučaju „političar pedofil“.

Protiv oca kineske nacionalnosti koji je na teniskim terenima Crvene Zvezde fizički zlostavljao svoju ćerku podneta je krivična prijava i produžen mu je pritvor, a očekuje se i dolazak majke, dok se ćerka nalazi u Centru za socijalni rad, rekao je u Danasovoj emisiji “Intervju na mreži” Igor Jurić, osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu – organizacije koja je ovaj slučaj pokrenula objavljivanjem video snimka zlostavljanja.

Iako je tražio odgovornost Teniskog kluba Crvena Zvezda, kao i trenera, ali i Teniskog saveza Srbije, Teniskog saveza Beograda, odgovornost za ovaj slučaj niko još nije preuzeo, navodi sagovornik Danasa, napominjući da je sa direktorom pomenutog teniskog kluba razgovarao, ali i da ključnim smatra sastanak sa ministrom sporta kojem je uputio zahtev za razgovor. Odgovora još nema.

– Očekujem odgovor ministra za sport. Voleo bih da porazgovaramo o bezbednosti mladih sportista, nevezano u kom su sportu. Taj slučaj s obzirom da je uzburkao ne samo našu nego i svetsku javnost, mislim da iz jedne tako teške tragedije jednog deteta se može izvući nešto pozitivno, naveo je Jurić.

Javnost se za kratko vreme susrela sa dva snimka nasilja, ovim koji je pokrenuo Jurićev Centar i drugim na kojem majka iz Grocke tuče svoju trogodišnju ćerku, a nadležni reagovali tek nakon objavljivanja snimaka.

Upitan da li je zaista potrebno objavljivati takve video snimke objavljivati naš sagovornik odgovara da su se oni odlučili za objavljivanje snimak zato što je postojala “zavera ćutanja”.

– Taj snimak je kružio među trenerima po zatvorenim grupama dve nedelje pre nego što je objavljen. Postojala je zavera ćutanja, niko nije prijavio nadležnima, čak ni osoba koja je snimala, dok video nije objavljen. Ta je odgovornost ključna, da je neko otišao tada kod nadležnih sa snimkom verovatno bi čovek već bio i priveden i saslušan, rekao je Jurić, napomenuvši da je oni koji su snimak imali nisu nasilje prijavili iz koristi.

Igor Jurić: Dragan Marković Palma aboliran pričom bez dokaza, Gašić je shvatio grešku sa seksističkom izjavom (VIDEO) 2
foto: Siniša Obrenić/Danas

Korist je, kaže, jasna – ako se desi slučaj zlostavljana i ako se taj čovek odstani iz kluba trener ostaje bez nadoknadi, a klub gubi onoga ko bi uložio dosta novca u klub kako bi mu dete uspelo. Tako se zapravo dete zaboravlja, a roditelj leči svoje ambicije, te ga kao takvog klub zadržava za sebe po svaku cenu.

– Da ne generalizujem. On je izbacivan iz nekih akademija jer je pokazivao agresiju. Treneri nisu želeli da rade. Nisu svi isti, napominje on.

Poručuje da postoji krivična odgovornost svih onih koji nisu to nasilje prijavili, jer to predstavlja prikrivanje krivičnog dela.

Kaže da mu je direktor TK Crvena Zvezda na sastanku rekao da nije bio tu kada se zlostavljane desilo, kao i da nije znao procedure, te napominje da u sportu postoji mnogo nestručnog rada kao i onih koji rade protivzakonito jer zbog prethodnih krivičnih dela nemaju pravo da rade s decom.

Nada se da će odnos ministra sporta biti drugačiji nego odnos bivšeg ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, za kojeg je Jurić rekao da je bio “kočničar parekselans” bez sluha za bilo šta pozitivno.

– Imam nadu da će sa novim ljudima u Vladi biti neko novo razmišljanje. Da će razumeti koliko je bitna bezbednost dece, da na njoj radimo. Potrebno je edukovati i roditelji, i treba da radimo svi zajedno na tome i nevladin sektor, i institucije. Kod prethodnog ministra policije nisam video razlog zbog kog na tome nije rađeno, navodi.

Ipak napominje da je u slučaju zlostavljača kineske nacionalnosti imao kontakt sa Vulinovim naslednikom Bratislavom Gašićem, za kog kaže da je na njegovu molbu uradio sve što je do njega bilo u tom momentu “na vrhunski način bez traumatizacije deteta i dizanja prašine pri privođenju”.

– To mi daje nadu da će biti mnogo bolje nego sa prethodnim ministrom, jer prethodni ministar nije razumeo apsolutno saradnju sa građanima, civilnim sektorom i saradnje sa bilo kim, naveo je sagovornik Danasa.

I u daljem toku razgovora novinar Danasa i Jurić su se vraćali na Vulina, Gašića, ali i Nebojšu Stefanovića – Vulinovog prethodnika.

Jurić se susreće i sa optužbama da je folirant, kakvih je bilo i u komentarima tokom samog prenosa ove emisije. Jedan od razlog takvih optužbi je zalaganje za sistem “Amber Alert”.

Kaže da mu je nejasno odakle teorije zavere oko ovog sistema za efikasniji pronalazak nestale dece, navevši da jedan od njih govori kako u vrhu “organizacije koja stoji iz AmberAlerta sede pedofili”.

On objašnjava da je to samo sistem, ne organizacija, te da se u Srbiji može zvati kako god i da može biti napravljen potpuno novi sistem, kao i da ime “Amber Alert” koristi jer mu je tako najlakše da promoviše ovu ideju.

– Ako je nekome problem to što ako mu, ne daj Bože, nestane dete želimo svi da aktivno učestvujemo u potrazi za detetom da se što pre vrati kući, onda sam ja folirant. Ali ja to tako ne vidim, navodi Jurić.

Kaže da su sada u Vladu možda došle osobe koje žele da rade na bezbednosti dece, kao i da su MUP, Ministarstvo pravde i Tužilaštvo ključni u sprovođenju Amber Alerta.

Upitan ko koči sprovođenje, kaže da se nada da će Gašić raditi na tome, kao i da je Vulin bio kočničar za sve pozitivno.

Gašić u svojoj prošlosti ima seksističku izjavu “da voli novinarke koje lako kleknu”. Na pitanje da li mu smeta što se ovaj naprednjak našao na mestu ministra policije kaže da misli da je novi ministar shvatio svoju “veliku grešku”.

– Nezahvalno je da komentarišem iz ovog ugla. To jeste jedna ozbiljan mrlja u karijeri i zaista jeste pogrešio u tom momentu. Ponavljam jeste ogromna greška, ali mislim da je shvatio i da će možda upravo zbog toga to biti motiv da se i prema ženama i prema deci ophodi na jedan potpuno drugi način. Da li mi smeta ili ne nije na meni, Vlada donosi odluke ko će biti ministar. Ima svako pravo na grešku, hajde da vidimo da se to ispravi. I zaista verujem da će tako biti i da će zato veće zaštita da se baci i na žene i na decu i na generalno slabije u našem društvu, objašnjava Jurić.

Na optužbe da štiti političara pedofila i pitanja šta treba da se desi da bi taj čovek bio procesuiran kaže da je imao veliku želju da se to reši, ali da nije bilo razumevanja bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa kojim je tim povodom razgovarao i od kog je tražio zaštitu žrtve, ali do toga nije došlo.

– Siguran sam da će doći do momenta, pošto ćemo biti deo Radne grupe koja će raditi na boljoj zaštiti žrtava krivičnih dela, mi ćemo inicirati da upravo posebno osetljive žrtve mogu dobiti poseban vid zaštite. Kada se to i zakonski reguliše onda možemo očekivati i da se taj slučaj reši. Jer definitivno bez svedočenja žrtve to nije moguće, a žrtva se trenutno ne oseća sigurno da svedoči, kaže.

Igor Jurić: Dragan Marković Palma aboliran pričom bez dokaza, Gašić je shvatio grešku sa seksističkom izjavom (VIDEO) 3
foto: Siniša Obrenić/Danas

Strah je postojao i kada je sa tim tvrdnjama izašao, kao i da je dogovor sa porodicom bio da sa tim u javnost izađe kako se ne bi gurnulo u tepih, ali da Stefanović nije obezbedio traženu zaštitu za porodicu i pored korektnog odnosa koji je sa njim imao, a koji su ostvarili tokom dana kada je Jurićeva ćerka Tijana oteta i ubijena.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, a pred formiranje koalicije SNS-a i SPS-a, koji je na izbore išao sa Jedinstvenom Srbijom, režimski tabloid Kurir je uz Jurićeve navode o političaru pedofilu stavljao siluetu koja je neodoljivo podsećala na predsednika JS Dragana Markovića Palmu.

– Tih dana mi je fenomenalno bilo pratiti to prozivanje da krijem političara pefofila. Podsetiću svakog da i pred one izbore koji su poništeni zbog korone i na one sledeće koji su održani je bilo ludilo i prozivke da krijem političara pedofila. A ja sam rekao Tužilaštvu da sve što ja znam zna i Nebojša Stefanović. I rekao sam neka dođe, evo vi tražite od mene ime, i ja znam da je poenta bila samo ime, ne da se to dokaže, nego samo ime. Ali zna to Nebojša. Dovedite ga, neka sedne samnom, neka o tome govori, i on to zna. Ne znam što do toga nije došlo. Zašto ja da se uplićem u njihove političke igre? Ja sam tražio zaštitu za porodicu do danas je nisu dobili jer bi se znalo ko je. Nama se tražilo ime, ja bih ga dao, ali ono što je garantovano porodici je bilo nedovoljno. Tražilo se da ja kažem i ko je ime žrtve, a ja nemam pravo na to dok se ne obezbede svi uslovi da oni budu bezbedni, navodi Jurić.

Govoreći o navodima Marinike Tepić, sadašnje poslanice SSP-a, o navodnom podvođenju maloletnica od strane Dragana Markovića Palme, sagovornik Danasa je istakao da je priča loše plasirana, bez konkretnih dokaza, te da je time jagodinski političar aboliran.

– Kada smo razgovarali o tome, i kada je govorila javno, bio sam vrlo iznenađenm i očekivao sam da se iznesu konkretni dokazi. Mislio sam da postoji konkretna stvar na kojoj ćeš moći da optužiš čoveka. Danas da bi optužio čovek moraš da imaš pre svega žrtvu, osim u nekim jako posebnim slučajevima. Ali kada pričamo o seksualnim zlostavljačima neko mora da kaže on je mene zlostavljao, obljubio, silovao. To neko mora da kaže, nisu dovoljne slike. Znam o čemu pričam, jer upravo Vaše prethodno ptianje (o političaru pedofilu), mi smo tada sa advokatskim timom rekli šta možemo, a šta ne. Da smo izašli sa dokazima koje mi posedujemo taj slučaj bi pao. Nismo želeli, niti želimo da aboliramo čoveka. Tako je bilo i u slučaju o kome je govorila gospođa Marinika, nije bilo dovoljno dokaza. Na kraju lično mislim, ako je to kako ona kaže, on je na neki način upravo aboliran. Jer i da postoje žrtve pitanje je ko će smeti sad bilo šta da pokrene jer video šta se desilo. To je loše odrađeno i pitanje je što je tako odrađeno. Bila mi je gorka priča, jer sam video kako se razvijala da od nje nema ništa, istakao je Jurić.

Igor Jurić: Dragan Marković Palma aboliran pričom bez dokaza, Gašić je shvatio grešku sa seksističkom izjavom (VIDEO) 4
foto: Siniša Obrenić/Danas

Upitan za optužbe za saradnju sa vlašću kaže da je šest meseci oubiljan opozicion kandidat, uticajan na Tviteru i ozbiljna šansa za društvo, a sa druge strane vrlo dobar saradnik režima koji dobro manipuliše – “a ja samo imam jednu priču, ako je nešto dobro ja ću reći da je dobro, ako je loše reći ću da je loše”.

– Sve međunarodne organizacije i insittucije koje mogu da nam daju neku pomoć sve od nas traže da imamo saradnju sa institucijama u našoj zemlji. Takođe ako želimo nešto da promenimo, kako to da uradimo ako nemamo saradnju sa ministarstvima? Nemoguće je. TO su insittucije koje ja poštujem. Moji su premijeri i predsednici kao i Vaši, ali ako, kao u slučaju bivšeg ministra policije, to nije dobro, ja nemam problem što je vlast, reći ću “Čoveče, ti nisi za ovaj posao”. Nemam problem što će neko napisati da sam folirant. Iskren sam u svojim namerama, verujem u ono što radim, ne kažem da pravim greške. Savršene su mi namere. Imam dobar tim, a da li se ljudima to sviđa – to nije na meni, navodi.

Ti navodi oko ministra koji ne radi svoj posao dobro rezultuju diskreditacijom sa televizija s kojima je taj ministar dobar.

– Ako ja sada uporno govorim da ministar MUP-a nije dobar, a on ima uticaj na nekoj televiziji, da će gledati da pusti neke vesti i da me diskredituje. Ima i ličnih netrpeljivosti jer sam nekima odbio da gostujem u emisijama, pa te provlače po Jutarnjim programima nedeljama, išli su čak i do toga kako se oblačim. Ne mogu da kažem ni da je jedno, tužno je to koji su ti ljudi. Gledaš kako te neko proziva, ali dobro je da ne dobijam više pozive ni Hepija ni Pinka. Jovana Jeremić je priča za sebe, dodaje Jurić.

Intervjuom koji je režimski tabloid Informer uradio sa višestruko osuđivanim silovateljem Igorom Miloševićem pređene granice toga šta je dozvoljeno da bi se stiglo do veće čitanosti i pregleda, s obzirom da je nakon toga još jedan medij uradio intervju sa nasilnikom, ovoga puta sa pomenutom majkom koja je zlostavljala svoju ćerku, ali i sa drugim ukućanima.

On kaže da i kada je ubijena njegova ćerka, ali i u drugim „strašnim slučajevima“ se granica medijskog izveštavanja stalno prelazi, ali da je Informerov intervju prelio „dupke punu čašu“.
https://youtu.be/5lQaXxrseN8

Problematično je što je time na „brutalan senzacionalistički način“ promovisan ovaj silovatelj, ali time i dat dodatan motiv silovateljima da nadalje čine svoja zlodela. Miloševiću je time data moć, a Informer nije očekivao tako burnu reakciju javnosti, smatra Jurić i dodaje da promocija Informera kao društveno-odgovornog lista koji je vratio silovatelja iza rešetaka je zapravo licemerje i vređanje inteligencije.

– Granica će se i dalje prelaziti na mnogo gori način. Za čoveka koji vodi taj medij (Vučićeviću) ne postoji granica u ovom društvu. Postoji dosta loših primera, ali ja sam uvek fokusiran na ono najgore, a Informer je to najgore. Zato mislim da će granice biti pomerene svaki put sve više i više, dodaje Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari